Овочевий фізаліс: де садити (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

Красиві жовті продовгуваті гладенькі блискучі плоди… Незвично? А це фізаліс. Лишень гляньте: який красень! Смачний, солодкий (як інжир), хоча й овочевий! Не куштували? Не проблема — «СонцеСад» розповість, як з однієї рослини цієї культури отримати відерко смачних плодів.

 

Де садити овочевий фізаліс

Найкраще вирощувати фізаліс із розсади. Усі, хто вирощує помідори, впораються і з фізалісом, адже технологія вирощування на розсаду така, як і помідорів. На Київщині його висівають у теплиці 25 березня. Під час садіння на ділянці розсада перебуває у процесі розвитку, у розквіті, та швидко адаптується до нових умов. Раніше висіяні рослини, як і розсада помідорів, переростають і, опинившись у відкритому ґрунті, розвиваються повільніше, як кажуть, гальмують у рості. Однак, як свідчить практика, фізаліс на Київщині встигає вирости, зацвісти й дати щедрий урожай навіть тоді, коли культуру виростити безрозсадним способом.

Дотримуйтеся головного правила: садіть фізаліс тільки на легких ґрунтах, найкраще розвивається на чорноземах! Важкі глинисті ділянки збалансуйте торфом, перегнилим листям, розпушіть. На удобрених ґрунтах і чорноземах кущ виростає заввишки до двох метрів та до метра завширшки, потребує простору для розвитку, тому найкраще садити за схемою 1 м х 1 м. Кущ, якому комфортно, може потішити господарів угіддя 5–10-літровим відром плодів, за розміром таких, як куряче яйце.

⌂Фізаліс водночас і корисний, і смачний

 

Використання фізалісу

Фізаліс вирізняється винятковою стійкістю до хвороб. Єдина хиба, яку помітили городники, — це почорніння кінчиків-гострячків, спричинене стіканням роси холодними ночами, яке може вразити рослину. Причина — незвична продовгувата форма плоду.

Поціновувачів солодкого смаку приваблює фізаліс, законсервований, як помідори. Наприклад, можна робити смачне асорті: помідори, огірки, фізаліс. Рекомендують готувати з нього варення або комбінувати з яблучним, грушевим або сливовим. Якщо не хочете витрачати багато часу на консервацію, то сушіть. Навіть таким способом збережете солодкі властивості й смакуватиме так, як інжир.

До речі, фізаліс — природне джерело вітаміну С та пектинових речовин, а природне, звісно ж, завжди краще! Отож, фізаліс водночас і корисний, і смачний.

Зміст статей журналу СонцеСад 4/2021

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Азиміна, хурма, зізіфус — нові плодові культури в Україні
До перспективних нових плодових рослин для Степу України належать хурма, азиміна, зизифус. Державне підприємство «Дослідне господарство «Новокаховське» Інституту рису НААН» вирощує їх саджанці
Хурма — культура, яка досить легка для вашого саду
Головне — обрати сорт, виведений на основі хурми віргінської!
Фундук — смачний і поживний
Успішний досвід волинянина Івана Грушковського вирощування фундука як бізнес
Азиміна: вирощування в Україні
Азиміна — це чи не найсмачніший екзотичний плід, який можна виростити в Україні
Мигдаль для схуднення і для зміцнення організму
Як корисні властивості мигдалю зміцнюють організм і допомагають боротися із зайвою вагою, читайте поради від нашого експерта
Делікатес із зелених горіхів
Одна-дві ложки цієї смакоти до чаю за сніданком або вечерею додадуть вам енергії та стануть ефективною профілактикою хвороб серцево-судинної, сечостатевої й ендокринної систем
Які види хурми вирощують в Україні
Особливості видів хурми, які вирощують в Україні

Рекомендовані товари!