Чому вирощують амарант (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

⌂ Фото: Олександр Дуда

Амарант — одна з найдавніших зернових культур. Рослина молодості та довголіття, що запобігає хворобам і продовжує життя людини, здавна відома в Україні як щириця.

Як стверджує Олександр Дуда, кандидат сільськогосподарських наук, голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції», амарант здатний нагодувати людство. Чому ця рослина стає такою популярною, у чому полягає її споживча цінність і які лікувальні властивості? Чи можна висадити амарант на присадибній ділянці та як зібрати урожай? Про це — у розмові з Олександром Дудою.

 

Чому амарант стає таким популярним

— Амарант — рослина дивовижна, — каже пан Олександр. — Її вирощували ще прадавні індіанці. Перші згадки про амарант з’явилися 8-10 тисяч років тому. Є свідчення, що в доіспанські часи цю зернову культуру вирощували на території, де мешкали слов’яни, і вона відігравала вагому роль у їхньому харчуванні.
Але згодом популярності набули інші рослини. З поширенням картоплі було зведено нанівець уживання амаранту. А даремно, адже довголіття людей експерти пов’язують саме із цією культурою. Маючи у своєму складі повноцінний білок із дев’ятьма амінокислотами, амарант є джерелом марганцю, магнію, фосфору, заліза й антиоксидантів, які поліпшують роботу мозку. Також рослина не спричиняє алергії.

Роль амаранту в сучасній історії України дуже важлива, бо ця культура — відома нашим дідам-прадідам щириця. Ще в часи Голодомору люди, які споживали багату вегетативну масу — зелень щириці, виживали. Тому амарант і справді може нагодувати людство. А також зцілити від багатьох недуг або запобігти їм. Члени нашої асоціації і я особисто випробовуємо дію амаранту на собі й популяризуємо його.

⌂ Фото: Сорт Харківський 1

— Чому в Україні ще нема амаранту в широкому вжитку? Невже його так важко вирощувати?

— Вирощувати амарант легко. Натомість в Україні не вміють правильно очищати його насіння, тому олія з нього брудна й не має попиту. Принаймні так було донедавна. Однак сподіваємося, що ситуація поліпшиться. Ми з колегами присвятили 2017 рік мандрам Україною, аби вивчити технологію очищення дрібнонасінних культур. Це нам удалося. Тому наприкінці 2017-го в Дніпрі відкрили невеличкий цех з очищення амаранту. Відтоді в Україні почали з’являтися нові види продукції, зокрема якісна олія та очищена крупа. Навіть цукерки з амарантом.

— Як випробовуєте цілющу дію амаранту на собі?

— Від жовтня до травня намагаюся щодня вживати по столовій ложці амарантової олії. Дітям даю по чайній. З 2017 року, відколи споживаємо цю олію, мої діти ще не хворіли. Тобто амарант можна використовувати для профілактики застуди.
Щоб заправити салат, досить столової ложки амарантової олії. Якщо її нема, можна жувати насіння, а для повноцінного ефекту краще змолоти зерна. Як приправу додають цей шрот до будь-яких страв. Можна заварювати чай із листя, який тонізує і заспокоює. Вважаю, що амарант налаштовує організм людини працювати як годинник.

 

Які сорти амаранту найпопулярніші

— Які найпопулярніші сорти амаранту та як його висадити на городі?

— Найвідоміші сорти: Харківський 1, Лєра, Сем, Студентський, Ультра. Над їх виведенням працювали три потужні селекційні центри: Харківський національний аграрний університет, Київський ботанічний сад імені М. Гришка та дослідна станція у Вінницькій області. Аби висадити його на городі, на одну сотку треба тридцять грамів насіння.
До речі, амарант любить розпушений ґрунт. Якщо поле після люцерни, приміром, утрамбоване, там рослинам не буде комфортно. Серед основних культур попередниками можуть бути кукурудза, соняшник, злакові, бобові... А в домашньому господарстві — будь-які овочі. Загалом амарант не вибагливий до ґрунту. Найважливіше, щоб він «дихав» і на ньому не було кірки. Культура добре реагує на підживлення перегноєм.

⌂ Фото: Сорт Лєра

Коли і як висівати амарант

— Коли і як висівати цю рослину?

— Є кілька варіантів:

Отже, посіяли, граблями заволочили, якщо є можливість — полили, нема — чекайте опадів.

Коли з’являться молоді сходи, сформуйте рядки. Ширина міжряддя має становити 50 сантиметрів. Залишаємо смужку 10 см, 40 см пересапуємо. Потім у рядку, коли підростає, формуємо густоту рослин на відстані 20 см одна від одної. Амарант краще проривати декількома етапами. Коли його висота 10 см, на погонному метрі залишаємо 10 рослин, удвічі вищих має бути пропорційно менше — 5–6. За таких умов (міжряддя 50 см, 5–6 рослин на метр) виростуть рослини до трьох метрів заввишки.

Ідеться про такі середньопізні сорти, як Лєра, Сем, Студентський. Є один унікальний сорт амаранту — Ультра. Він належить до ранніх. Вегетаційний період до 90 днів, можна сіяти до 15 липня. Або до 20— го в південних і центральних регіонах. Швидко розвивається і дає врожай у жовтні.

⌂ Фото: Сорт Ультра

 

Як зібрати урожай амаранту

— За чим визначають, що амарант достиг, і як його збирати?

— Коли насіння починає осипатися — пора збирати врожай. Зрізуємо волоть секатором, складаємо сушити, можна й під сонцем. Молотять і ціпом. Оскільки більшість, звісно, не має дідівського реманенту, то для домашніх умов я випробував такий спосіб: у пластмасову 30-літрову бочку кладу просохлу волоть, витріпую її по боках, решту можна просіяти чи вим’яти. Копітка робота.

Хто захоче посіяти 5–10 сотих, може зробити молотарку або вимолотити зерно комбайном. Тепер населення має чимало техніки, тому такі послуги можна замовити.

Потім зерно треба провіяти на вітрі. Ідеальний варіант — просіяти його крізь решето 1,5 міліметра. Але там будуть домішки, які все одно треба продути вітром. Просіяне й провіяне зерно зберігають у поліпропіленових мішках, насипом у коморах, мішках із тканини, скляних банках.

 

Амарант для домашніх тварин

— Чи корисний амарант для домашніх тварин?

— Безсумнівно. У Дніпропетровській області реалізовують проект «Вирощування курей на посівах амаранту». Там птахів, яких розмістили в спеціальних ангарах, вільно випускали на посіви цієї культури. Вони живилися зіллям, нижнім листям амаранту, комахами, мінеральними домішками — і неслися. Яйця продавали в супермаркетах. А птахи, своєю чергою, послідом підживлювали ґрунт.
Доведено, що амарант підтримує імунну систему як людини, так і тварини. Тому кури, вирощені на цій рослині, менше хворіли. Річ у тім, що в її листі дуже багато лізину, незамінної амінокислоти, яка в раціоні для годівлі сільськогосподарських тварин має лімітувальний вплив. Це означає, що якщо бракує лізину, то решта компонентів засвоюватиметься частково. Якщо його вдосталь — навпаки.

⌂ Фото: Амарант утримує імунну систему як людини, так і тварини

До речі, батьки мого товариша поблизу Кривого Рогу вирощують курей на амаранті 55-60 днів — і мають тушки вагою 4,5-5 кг. Головне — без хімії, на природних компонентах. Окрім того, м’ясо курей, вирощених на амаранті, свого часу було представлено на сліпій дегустації. І серед усіх варіантів експерти вибрали першим саме його. Отже, смакові властивості м’яса таких курей набагато вищі, ніж звичайних. Тому я стверджую, що амарант — рослина майбутнього.

Спеціально для «СонцеСаду» матеріал підготувала Людмила ПРИЙМАЧУК

Купити насіння амаранту

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Кольорові томати: огляд популярних сортів (журнал «СонцеСад» 4/2023)
Жовті, рожеві, чорні, фіолетові, зелені та навіть білі створять оригінальну композицію на вашому столі й доповнять яскравою палітрою присадибну ділянку. А ще, що важливо – кожен колір томату має свої корисні властивості
Амарант: посів насіння, збір та зберігання (журнал «СонцеСад» 4/2023)
Як правильно сіяти та збирати насіння амаранту, розповідає співзасновник екогосподарства Юрій Осадчий
Застосування спаржевої квасолі в народній медицині
Спаржева квасоля дуже корисний продукт. Деякі рецепти її використання для зміцнення організму пропонують експерти «Сонцесаду»
Самосил (дубровник) — і ліки, і краса (журнал «СонцеСад» 2/2023)
Ця вічнозелена багаторічна рослина, заввишки 20-40 см, славиться лікувальними властивостями, а зелене листячко та його чарівні суцвіттячка стануть окрасою саду
Ароматні рецепти: як приготувати страви з додаванням м'яти
Рецепти з м'ятою чудово підійдуть для того, щоб урізноманітнити меню. Це не тільки додасть пікантного смаку, а й зробить їжу кориснішою. Рецепти страв із м'ятою від Тетяни Гарник
Домашні гриби на пеньках
Шиїтаке — гриб, який у природі росте в лісах Японії та Китаю. Пан Володимир запевняє, що це зовсім не складно виростити у домашніх умовах такі гриби
Як вирощувати амарант. Власний досвід українських землеробів (журнал СонцеСад №4/2020)
Високі лікувальні та харчові властивості амаранту
Амарант: смачно та корисно
Цю рослину ще називають щирицею, півнячим гребенем, лисячим хвостом. Часто вирощують як декоративну і не знають про чимало її корисних властивостей.
Вирощування амаранту
Із сотки городу можна зібрати 15–18 кілограмів насіння амаранту

Рекомендовані товари!

Тим’ян лимонний за 0,05 г

У наявності

Тим’ян лимонний за 0,05 г (ЕЛП-80)

15грн.
Фасування міні-упаковка
Термін дозрівання середньостиглий
Любисток лікарський за 0,2 г

У наявності

Любисток лікарський за 0,2 г (ЕЛП-19)

10грн.
Фасування міні-упаковка
Культура любисток, багаторічна
Термін дозрівання середній
Амарант Харківський 1

У наявності

Амарант Харківський 1 (ЕНК-566)

12грн.
Фасування міні-упаковка
Культура амарант
Упаковка за 20 г, за 5 г
Термін дозрівання середньостиглий
Амарант Лєра

У наявності

Амарант Лєра (ЕНК-567)

12грн.
Фасування міні-упаковка
Культура амарант
Упаковка за 20 г, за 5 г
Термін дозрівання середньопізній
Лофант анісовий за 0,1 г

У наявності

Лофант анісовий за 0,1 г (ЕЛП-55)

10грн.
Термін дозрівання середній
Фасування міні-упаковка
Культура лофант
Монарда лимонна за 0,2 г

У наявності

Монарда лимонна за 0,2 г (ЕЛП-41)

9грн.
Фасування міні-упаковка
Культура монарда
Упаковка
Термін дозрівання середній
Меліса лимонна за 0,1 г

У наявності

Меліса лимонна за 0,1 г (ЕЛП-8)

10грн.
Фасування міні-упаковка
Культура меліса, багаторічна
Термін дозрівання ранній
Шалфей (шавлія) за 0,3 г

У наявності

Шалфей (шавлія) за 0,3 г (ЕЛП-31)

8грн.
Фасування міні-упаковка
Культура шавлія
Термін дозрівання середній
Амарант Ультра

У наявності

Амарант Ультра (ЕНК-607)

12грн.
Фасування міні-упаковка
Культура амарант
Упаковка за 0,5 г, за 20 г
Термін дозрівання ранньостиглий
Цикорій Цезар за 0,25 г

У наявності

Цикорій Цезар за 0,25 г (ЕЦК-4)

16грн.
Термін дозрівання ранній
Фасування міні-упаковка
Культура цикорій, багаторічна