Чотири секрети цукрової кукурудзи від селекціонера Михайла Нагорняка (журнал СонцеСад №2/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
14.04.2021
В Україні гарний клімат, прекрасне тепле літо та чудова родюча земля. Від середини літа до початку осені доступний надзвичайно корисний та смачний делікатес — цукрова кукурудза. Завдяки своїм властивостям овочева кукурудза належить до лікарських рослин, її рекомендують для вживання і дітям, і людям старшого покоління.
 

 

⌂ Фото: Михайло Нагорняк

Ціна на цукрову кукурудзу постійно зростає, що гарною перспективою для городників, малих та середніх фермерських господарств. Багато споживачів вже знають, що кормова кукурудза – це та, яку ми вирощують для корму тваринам та птиці, а солодка кукурудза – делікатес.

Кукурудза цукрова, на відміну від інших підвидів, має унікальний склад легкозасвоюваних вуглеводів: фруктозу, цукрозу, глюкозу, мальтозу, рафінозу; вітаміни: С, В1, В2, РР тощо; мінерали: Са, К, Мд, Бе, N8, Р, Б та ін. її харчова цінність вища, ніж зеленого горошку чи квасолі. Цукрову кукурудзу рекомендують вживати при хворобах шлунка, печінки, нирок, нервової системи, при серцево-судинних недугах. Білосніжні, міцні та здорові зуби більшості латиноамериканців — це результат традиційного споживання цукрової кукурудзи, багатої на кальцій

Чотири секрети цукрової кукурудзи:

1. Як виростити цукрову кукурудзу, щоб споживати не тільки влітку, а й протягом вересня-жовтня ?

Якщо протягом усього літа ви хочете споживати суперсолодку цукрову кукурудзу, радимо обирати сучасні сорти із вмістом цукрів понад 20%, це такі ранні сорти як Фіона, Дейнеріс, Роттердам, а також середньостиглі Джамала та Джульєтта. Вони суперслодкі, із вмістом цукрів понад 22% та мають різний вегетаційний період, і ви продовжите до 1 місяця період збору врожаю. Але якщо висівати декілька різних сортів ще й в різні строки з інтервалом в 2 тижні, а останній посів можна здійснювати на території України до 1 липня включно, то урожай матимете до жовтня!

Відео: Як сіяти суперсолодку кукурудзу?

Розповідає селекціонер Михайло НАГОРНЯК

Отже, для забезпечення безперервного надходження продукції цукрової кукурудзи високої якості обов’язковим є створення конвеєру.
Для умов Центральної України конвеєр із скоростиглих форм при багаторазовому збиранні повинен мати 4-6 термінів посіву.
Перший термін посіву починається при сумі ефективних температур +22-25°С від початку вегетації, тобто коли їрунт прогріється на глибину 8-10 см до +10°С протягом трьох діб.
У пізні терміни (наприкінці червня — на початку липня) висівають лише ранні сорти, адже тривалість дня зменшуватиметься і пізні сорти не встигнуть сформувати качан.

 

2. Як правильно готувати?

Не опускайте качани в холодну воду — тільки в окріп! Якщо вода разом із качанами поступово нагріватиметься, це призведе до втрати смаку.
Якщо варити понад вісім хвилин, цукрог ва кукурудза втрачає свої корисні властивості, бо розчинні речовини (цукор) переходять у нерозчинні (крохмаль).
До води можна додати трішки кукурудзяних рилець та обгортки качанів. Але не соліть кукурудзу під час варіння, бо зерна будуть жорсткими, краще посолити після приготування.
!!! Запам’ятайте:

✔ суперсолодку кукурудзу треба готувати до 8 хвилин у киплячій воді;

 до 12 хвилин на парі;

✔ до 10 хвилин у мікрохвильовій печі (не знімаючи листя);

✔  до 12 хвилин на грилі (кілька разів перевернути).

Цукрова кукурудза також чудово готується на грилі.

⌂ Фото: Цукрова кукурудза також чудово готується на грилі

Перед поданням на стіл традиційно кукурудзу підсолюють, можна змастити її маслом чи соусом із паприкою, орегано, пе­трушкою чи кропом, кінзою, тертим парме­заном, базиліком тощо.

 

3. Коли зривати та як зберігати качани?

Збирають цукрову кукурудзу зранку, щоб качани не встигли прогрітися. При температурі 12-25°С цукри перетворюються на крохмаль, випаровується волога, ущільнюється шкірочка насінин. Тому якість кукурудзи залежить від того, коли її зібрали та при якій температурі зберігали. Рекомендуємо зберігати цукрову кукурудзу в молочній стиглості в холодильній камері при температурі від 0 до 5°С і відносній вологості повітря 85-90% протягом 10-15 діб. Якість качанів суттєво не знижується. Також кукурудза добре заморожується і може зберігатися до зими без значної втрати цукрів та вітамінів.

Цукрова кукурудза Дейнеріс

⌂ Фото: ⌂ Цукрова кукурудза Дейнеріс

 

4. Як уберегти кукурудзувід холодної весни та посухи?

Усі наші гібриди солодкої кукурудзи: Барселона (Дейнеріс)Фіона (Солодка мрія), РоттердамГерміонаДжамала, Чемпіон, НБМОрландоДжульеттаМармурова та Білий кролик — оброблено за унікальною технологією Радікс Перфекта. Вони найбільш адаптовані до природно-кліматичних умов, мають захист від посухи та холодів.

 

Що це за технологія:


 обробка насіння унікальним біостимулятором;

 бактерії, якими обробляють насіння, заселяються в ризосфері, харчуються кореневими виділеннями (від 10 до 30% фотосинтезу вуглецю) та витісняють хвороботворні патогени, зокрема фузаріоз та ризоктоніоз;

 обробка сприяє пришвидшеному росту кореневої системи завдяки виділенню метаболітів росту; бактерії розчиняють фосфор виділеннями фітази (ферменти), який зазвичай при низькій температурі рано навесні був недоступний рослині;

 весь цей комплекс сприяє розвитку кореневої системи, кращому проникненню коренів у ґрунт та покращує доступ до води, поживних речовин;

 унікальність технології Радікс Перфекта полягає в інноваційній системі вприскування та інкрустації бактерії в насіння. Бактерії зберігаються в насінині до потрапляння в природне середовище, впливають на стійкість рослини в критичні періоди холодів та засухи.

Сахарная кукуруза Гермиона

⌂ Цукрова кукурудза Герміона

 

Відгуки городників про суперсолодку кукурудзу :

Валентина Іванівна Ільчук, м. Бар:

— Садила 6-7 квітня Дейнеріс, Герміону. Схожість — 90-95%. Висіваючи, підживлювала аміачною селітрою. Качани гібрида Дейнеріс виросли понад 20 см, Герміони — до 3О см. Смакові властивості сподобалися.
Реалізувала першу партію в райцентрі на ринку — 200 качанів. Далі написала оголошення у різні спільноти у ФБ, рознесла в різноманітні ресторани по качану на пробу. Наступного ж дня замовили відразу 300 качанів. Потім купували за день до 700. Результатом задоволена. Ранню, безумовно, дуже вигідно продавати. Найважливіше — завжди мати качани. Траплялося й таке, що клієнти телефонували й ще просили кукурудзи, а ми зривали раз на чотири дні, тому мусила відмовляти. Аж потім я дізналася, що вона добре зберігається в холодильнику або погребі, тому треба постійно мати певну кількість качанів, щоб задовольнити попит, коли є замовлення.
Дейнеріс і Герміона — суперсолодкі, дуже смачні. Було таке, що сьогодні купив клієнт, а завтра вже знову телефонує, бо така добра, що за вечерю всі 20 качанів з’їли.
Ще одна перевага мнагорівської кукурудзи — стійкість до холодів та посухи, навіть ранніх гібридів, аналогів серед закордонних я не знаю. Навесні 2020 року надворі — до трьох градусів морозу, а моя кукурудза без поливання! Хоча літо було дуже посушливим, але урожай — просто чудовий!
Коли одна на все містечко продаєш, то в тебе навіть мер замовляє кукурудзу.

Відгуки городників

Сергій Георгійович, Полтавська область:

— Замовляв на один гектар ранній суперсолодкий гібрид Дейнеріс. Сіяв 4 квітня. Зійшло все насіння.
Яка вона класна! Це просто суперкукурудза! Качани великі, смак — бомба! Заробив 3000$, продавав по чотири гривні за качан. На базарі не було кращої кукурудзи. Привозили з Миколаєва, Херсона, але не таку. Люди купували тільки мою.

Олена Міськова, м. Житомир:

— Приємно вражені гібридами Роттердам Б1, Мармурова Б1. Кукурудза зійшла швидко. Коли дозріли качани отримала ще більше задоволення. Вариться швидко, солодка на смак, не твердіє. Тому радимо ці сорти всім». На фото дочка Влада Міськова з кукурудзою Роттердамом.

Купити насіння кукурудзи

 

 

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Як варити та зберігати кукурудзу: корисні поради
Як правильно варити кукурудзу та зберігати її, аби вона була ідеально смачною та поживною спеціально в інтерв’ю для «СонцеСаду» розповів Михайло Нагорняк — вінницький селекціонер, засновник та директор компанії «Мнагор»
Селекціонери назвали найпізніші строки сівби цукрової кукурудзи
Для господарів, які не встигли посадити солодку кукурудзу вчасно, є приємна новина. Висівати цю культуру можна навіть до середини літа. Про це в ексклюзивному інтерв’ю для «СонцеСаду» розповів вінницький селекціонер, засновник компанії «Мнагор» Михайло Нагорняк
Солодка кукурудза: кращі нові сорти для України
Сучасні гібриди цукрової кукурудзи не тільки корисніші, а й легші для перетравлювання, ніж зернова, яку ми їли в дитинстві
Хвороби кукурудзи
Хвороби кукурудзи та як з ними боротися
Столова кукурудза Чокло: створена спеціально для гарніру
Тільки СонцеСад реалізує насіння столової кукурудзи Чокло!
Користь у квадраті (журнал СонцеСад №4/2020)
Користь високоолеїнової олії торгової марки Garna
«З любові – кожна насінина кукурудзи!»
Вирощуванння та унікальні сорти солодкої кукурудзи від Михайла Нагорняка
Суперсолодка кукурудза любить тепло та догляд
Як вирощувати суперсолодку кукурудзу - поради Сергія Ситниченко
Суперсолодка кукурудза. Захоплива історія створення
Поради від Михайла Нагорняка

Рекомендовані товари!

Кукурудза кормова Любава 279 МВ за 0,5 кг

У наявності

Кукурудза кормова Любава 279 МВ за 0,5 кг (ЕКК-25)

75грн.
Термін дозрівання середньоранній
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Вид кукурудза
Кукурудза цукрова Прометей F1

У наявності

Кукурудза цукрова Прометей F1 (ЕКК-77)

59грн.
Термін дозрівання середньостиглий
Форма плоду конусоподібна
Фасування міні-упаковка
Упаковка за 1000 нас., за 200 нас., за 50 нас.
Кукурудза цукрова Юрмала

У наявності

Кукурудза цукрова Юрмала (ЕКК-23)

57грн.
Термін дозрівання ранньостиглий
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Вид кукурудза
Упаковка за 1000 нас., за 200 нас., за 50 нас.
Набір з 8 найкращих ранніх та суперранніх сортів кукурудзи

У наявності

Набір з 8 найкращих ранніх та суперранніх сортів кукурудзи (ЕКК-82)

299грн.
Фасування міні-упаковка
Кукурудза цукрова 1980 F1 

У наявності

Кукурудза цукрова 1980 F1  (ЕКК-63М)

107грн.
Термін дозрівання середньопізній
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Вид кукурудза
Упаковка за 200 нас., за 50 нас.
Набір «Кукурудзяна феєрія» від ВНІС

У наявності

Набір «Кукурудзяна феєрія» від ВНІС (ЕКК-64)

286грн.
Фасування міні-упаковка
Упаковка
Кукурудза цукрова Палітра F1
NEW!

У наявності

Кукурудза цукрова Палітра F1 (ЕКК-67)

59грн.
Термін дозрівання ранньостиглий
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Вид кукурудза
Упаковка за 200 нас., за 50 нас.
Кукурудза цукрова Монблан F1

У наявності

Кукурудза цукрова Монблан F1 (ЕКК-68)

49грн.
Термін дозрівання середньостиглий
Форма плоду конусоподібна
Фасування міні-упаковка
Вид кукурудза
Упаковка за 1000 нас., за 200 нас., за 50 нас.
Кукурудза Бордо (Український біколор) F1

У наявності

Кукурудза Бордо (Український біколор) F1 (ЕКК-87)

59грн.
Термін дозрівання середній
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Вид кукурудза
Упаковка за 100 нас., за 20 нас.