Технологія посадки найкращих сортів картоплі

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
11.01.2022

«СонцеСад» ділиться порадами від експерта, яку вибрати технологію для посадки картоплі та які сорти краще використовувати

Науковий підхід до посадки картоплі: МІЖРЯДДЯ — 70–90 СМ, ГРЕБЕНІ — 34 СМ

Як вирощувати картоплю, здавалося б, знає кожен, але чи знає насправді? Приміром, старші в родині кажуть: «Роби рядки півметровим маркером — ще твій дідусь так грядки планував». Звісно, народна мудрість передається з покоління в покоління, але й життя змінюється. Удосконалюються технології вирощування картоплі. Вироджуються старі й з’являються нові сорти; пристосовуються до нових кліматичних та агротехнічних умов шкідники; природа зумовлює розвиток чи занепад хвороб; нарешті, змінюється клімат… Словом, від усіх цих факторів залежить не тільки ширина міжряддя картоплі, а й загалом її урожайність та здатність забезпечувати продовольчі потреби, що дуже важливо для кожного домогосподарства. Адже майже 90% цієї культури вирощують одноосібники, здебільшого для себе й частину на продаж.

⌂ Фото: Науковець Віталій Пахольчук

Не так народними звичаями, як природою картоплі керуються науковці та практики, закладаючи картопляний лан.

⌂ Фото: Ширина міжрядь доходить до 90 см

— Найголовніше — ботаніка нашої картоплі, — захоплено розповідає про улюблений овоч науковець Віталій Пахольчук. — А що таке бульба? Це видозміна пагона, який утвориться, коли на центральне стебло відразу або після проростання пагонів із материнської бульби нагорнемо більше ґрунту. Якщо нагорнемо п’ятнадцятисантиметровий гребінь, цього досить для зав’язування 8–10 бульб. Завдяки 34-сантиметровому гребеню під кущем утворюється понад 30 бульб. Ширина міжрядь на нашому полі 70 см, але тепер усі вже практикують 90 см. Нові сорти інтенсивного типу потребують більшої площі живлення, даючи щедріший урожай.

Що більша площа, то ширші міжряддя і вищі гряди, наголошує фахівець. Поля, посаджені за широкорядним методом, менше страждають від фітофторозу, ніж оброблені під плуг чи за допомогою маленької дворядної саджалки, де відстань між рядками не перевищує 60 см.

— На це треба звертати увагу, адже врожайність картоплі залежить від того, скільки бульб під кущем зав’яжеться, до якого розміру виростуть, — наголошує експерт. — А величина картоплини — від живлення, засобів захисту проти колорадського жука та фітофторозу. Всі агротехнічні заходи й результат взаємопов’язані.

⌂ Фото: Завдяки 34-сантиметровому гребеню під кущем утворюється понад 30 бульб

Якщо маєте невелику площу біля хати й коней, зоріть поле, поділіть його 70-сантиметровим маркером, посадіть картоплю вручну. Для підгортання живу кінську силу не використовуйте. Краще ту, що під капотом, адже ваш коник не набере швидкості, необхідної для нагортання високої гряди. Зробіть це тракторцем, щоб міжряддя були свіжі, з пухким, невтрамбованим ґрунтом. Зважте: затоптані міжряддя — мінус 40% урожаю. Але формуйте гряди рівними, найвища точка гребеня має бути над рядком.

 

Методи боротьби з основними хворобами та шкідниками картоплі

Фітофтора — небезпечний антагоніст городника. Через неї втрачають до 50% урожаю. Важко уявити, яким малим буде урожай, якщо грядку одночасно вразять кілька хвороб. А вони ж розмножуються, зокрема через шкідників!

Попелиця — основний ворог картоплі, який переносить віруси із хворих на здорові кущі. Пошкоджена картопля не має імунітету, на неї насамперед сідає колорадський жук. Через щелепу, якою гризе листя, він активно поширює грибок ділянкою.

⌂ Фото: Попелиця — основний ворог картоплі

Небезпечні й інші шкідники, які з’являються на бадиллі в серпні, коли вже сформована насіннєва фракція.

Виявивши фітофтору на полі, у жодному разі не залишайте на насіння бульбу, заражену цим грибковим захворюванням, — рекомендує Віталій Пахольчук. — Інакше  за три-чотири роки ризикуєте залишитися не лише без насіння, а й без товарної картоплі. Найкращий і найпростіший спосіб уникнути захворювання — садити здорове насіння, оновлюючи його що чотири або п’ять років. Cадивний матеріал картоплі без шкідників та хвороб виробляють завдяки технології інвітро, розмножують у насінницьких господарствах, де контролюють його якість.

Купуючи таке насіння картоплі, експерт радить звертати увагу на сорти, стійкі до різних захворювань: фітофторозу, золотистої картопляної нематоди, раку, парші.

— Насіння з ринку, якщо чесно, — наголошує науковець, — це кіт у мішку. Але й найкращий садивний матеріал можна звести нанівець, якщо не дотриматися технології вирощування. Можливо, не так винне насіння, як виробник, який не має врожаю.

 

Як посадити здоровий матеріал картоплі

Як не нашкодити своїй грядці, перенісши хвороби із хворого насіння на здорове?

— Найперше, — радить експерт, — не ріжте картоплини. Садіть насіннєвою фракцією. Розрізаючи бульби, ми розмножуємо різні хвороби: як вірусні, так і гнилісні. Якщо насінин забракло й мусите різати картоплини, дезінфікуйте ножі! По-друге, садіть картоплю відповідно до рекомендованих виробником насіння ширини міжрядь і густоти висаджування, які індивідуальні для кожного сорту. Заклавши насінини сорту Слов’янка на відстані 15 см одна від одної, матимете здорову товарну картоплю середнього розміру. Збільшивши відстань у ряду до 25 см, зберете урожай великих плодів. Тоді як для отримання продовольчої картоплі оптимальної величини сорту Славута, навпаки, дотримуйтеся саме 25-сантиметрової відстані між кущами.

⌂ Фото: Ширина міжрядь і густота висаджування індивідуальні для кожного сорту

— Ширина міжряддя, як я вже говорив, — наголошує Віталій Пахольчук, — має величезний вплив на кількість бульб, їхню величину та якість. Що далі ряд від ряду, то краще провітрюються рослини, тому фітофтороз (чи інше захворювання) не так масово пошкоджує насадження.

Такі маленькі секрети допоможуть зберегти здоров’я рослин і зібрати кращий урожай.

 

Популярні сорти картоплі в Україні

Хоча деякі фермери з великими труднощами впроваджують нові технології посадки картоплі, українці вже навчилися правильно вирощувати бульбу й отримувати високий урожай. Найперше завдяки якісному безвірусному садивному матеріалу. Незважаючи на різний клімат, деякі сорти добре плодоносять у всіх куточках країни.

⌂ Картопля сорту Беллароза — дуже популярна невибаглива

Наприклад, картопля Беллароза— дуже популярний невибагливий сорт картоплі, який родить в усій Україні. Підходить для вирощування у різних регіонах і сорт Вінета. Але таких універсалів мало, тому здебільшого підбирають районовані для певної місцевості сорти.

Попитом користуються посухостійкі культивари, котрі б’ють рекорди урожайності. Так, на Чернігівщині середньоранній сорт Джеллі вродив на славу — 73 тонни з гектара (730 кг із сотки)! Бульби сорту приваблюють красивою шкіркою, неперевершеними смаковими властивостями, для них характерна висока товарність. Окрім того, мають універсальне призначення.

Компанії пропонують новинки з високою опірністю до захворювань. Так, наприклад, сорт Отолія стійкий до фітофторозу, стресів і за мінімальної кількості обробок демонструє надзвичайно високий потенціал — переважно 60–70 тонн із гектара. Його рекомендують для органічного вирощування. Споживачі люблять цей сорт: бульба округла, овальної форми, з гладенькою шкіркою і світло-кремовим м’якушем. Набувають популярності й такі нові сорти, як Карелія та Корінна, а також Аннушка.

⌂ Фото: Цвіте картопля сорту Карелія

Минулого сезону, зауважують експерти, картопля стала однією з найрентабельніших сільгоспкультур. І на Херсонщині, як виявилося, вирощують не менше картоплі, ніж на Волині. Ба більше: на Півдні збирають два врожаї! Щоб двічі зібрати плоди, садять сорти ранньої групи стиглості, деякі з них — під агроволокном.

Сорт Коломба подобається картоплярам не тільки тим, що дуже смачний, не водянистий, як деякі ранні сорти, і дає можливість отримати ранній урожай та прибуток на ринку свіжої сільськогосподарської продукції. І не лише за дуже високий потенціал урожайності, а й за стійкість до механічних пошкоджень, парші та посухи. Його вирощують і на Чернігівщині, Житомирщині, Київщині, збираючи хоча й не 7 тонн із гектара, як на Півдні, а 50 і більше центнерів із гектара, що також є високим показником урожайності.

⌂ Фото: Сорт картоплі Коломба дає можливість отримати ранній урожай та прибуток на ринку свіжої сільськогосподарської продукції

Сенсейшн (Голландія) — справжня сенсація! Завдяки бульбам, які на вигляд немовби перемиті, їхньому неймовірному смаку та добрій розварюваності, за два роки вирощування Сенсейшн став одним із улюбленців картоплярів. Окрім того, він вирізняється особливою стійкістю до фітофтори.

⌂ Фото: Картопля сорту Сенсейшн (Голландія) — справжня сенсація! 

Одним із лідерів продажу сортів став і Торнадо, теж голландської селекції. Його яскраво-малинова шкірка, білий м’якуш та стабільно високий урожай до вподоби городникам. Торнадо — найраніший червоний сорт із білим м’якушем і найменшим періодом вегетації. Порівняно з іншими ультраранніми сортами, чудово зберігається. Стійкий до парші.

І наостанок — сорт особливий, який не до вподоби жукам, бо має жорстке листя та ворсинки на стеблах. Менше їдять шкідники — менше поширюються захво рювання. Вітчизняний сорт Зоряна вже посів важливу нішу. Це середньостиглий сорт із білосніжним м’якушем та шорсткою шкіркою. Тому стійкий до механіч них пошкоджень.

Відео: ЗОРЯНА. Картопля, яку не їдять жуки!

Розповідає Ігор ШКУРКО, директор Публічного акцiонерного товариства Науково-виробничого об’єднання «ЧернігівЕлітКартопля».

Найкращий сорт — той, що смакує, щедро родить і не завдає клопоту. Але без праці не виросте жоден суперсорт. Вибирайте, вирощуйте, не заощаджуйте кошти на засоби захисту! Хай смакує!                                                     

Спеціально для «СонцеСаду» матеріал підготувала Марія Дубецька

 

Зміст статей журналу СонцеСад №1/2022

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Як виростити ранню картоплю: особливості посадки, догляду та підживлення
Навіщо вирощувати ранню картоплю, коли можна споживати бульби зі сховища? Проте бульби під час зберігання втрачає вологу, крохмаль, а більшість вітамінів розкладається, нагадують експерти «СонцеСаду» (СС. 2/2022)
Кольорова картопля
Українські селекціонери вивели прекрасні сорти картоплі з синьою, фіолетовою і червоною м’якоттю. Її користь. Деякі поради для вирощування
Така смачна картопля
В Україні зареєстровано понад 180 сортів картоплі. Яка картопля найсмачніша?
Цікаво дізнатися про картоплю
Цікаві факти з історії картоплі
Найкращі сорти картоплі
Ніна Костишина з містечка Любара на Житомирщині вирощує на городі близько сотні сортів картоплі. Які ж сорти найкращі?
Як підготувати ґрунт восени під картоплю
Що треба робити після збирання картоплі, аби наступного року її вродило ще більше? Про це — наша розмова з Григорієм Богачем, завідувачем лабораторії ТОВ «БІО ЦЕНТР».
Нова технологія садіння картоплі
Подружжя фермерів із півдня України садить картоплю для власного споживання та на продаж, тоді як перший урожай на цих територіях починають збирати
Чорний Либідь та Зоряна — сорти картопля стійки до виродження та хвороб
Вітчизняні сорти картоплі Чорний Либідь та Зоряна набувають популярності. Чому саме? Читайте в статті
8 топсортів, які просяться на ваші грядки
Через аномальні коливання погоди картопля цього сезону коштуватиме дорожче. Прибуток матимуть господарі, які посадили сорти, стійкі до несприятливих умов і фітофтори
Основні хвороби картоплі при зберіганні
Про найпоширеніших шкідників та хвороб, які погрожують суттєвим пошкодження та навіть знищенням всього запасу картоплі в процесі зберігання

Рекомендовані товари!

Насіннєва картопля Корінна

У наявності

Насіннєва картопля Корінна (ІКР-182)

159грн.
Термін дозрівання ультраранній
Форма/колір овальна/жовтий
Колір мякоті жовтий
Врожайність 450 ц/га
Призначення універсальне
Упаковка за 2 кг, за 4 кг, за 8 кг
Насіннєва картопля Джелі

У наявності

Насіннєва картопля Джелі (ІКР-143)

159грн.
Термін дозрівання середньостиглий
Форма/колір округло-овальна/жовтий
Колір мякоті жовтий
Врожайність до 700 ц/га
Призначення для супів, для фрі
Упаковка за 2 кг, за 4 кг, за 8 кг
Насіннєва картопля Гранада

У наявності

Насіннєва картопля Гранада (ІКР-130)

159грн.
Термін дозрівання пізньостиглий
Форма/колір овальна/ жовтий
Колір мякоті світло-жовтий
Врожайність до 600 ц/га
Призначення для варіння, для запікання, для салатів, для смаження
Упаковка за 2 кг, за 4 кг, за 8 кг
Насіннєва картопля Бельмонда

У наявності

Насіннєва картопля Бельмонда (ІКР-163)

159грн.
Термін дозрівання середньоранній
Форма/колір округло-овальна/жовтий
Колір мякоті жовтий
Врожайність до 800 ц\га
Призначення універсальне
Упаковка за 2 кг, за 4 кг, за 8 кг
Насіннєва картопля Лусінда

У наявності

Насіннєва картопля Лусінда (ІКР-170)

159грн.
Термін дозрівання середньопізній
Форма/колір округло-овальна/жовтий
Колір мякоті жовтий
Врожайність 340 ц/га
Призначення для варіння та смаження, для запікання
Насіннєва картопля Таурас

У наявності

Насіннєва картопля Таурас (ІКР-190)

159грн.
Термін дозрівання середньоранній
Форма/колір овальна/жовтий
Колір мякоті кремовий
Врожайність до 500 ц/га
Призначення для запікання, для смаження
Насіннєва картопля Лілі

У наявності

Насіннєва картопля Лілі (ІКР-191)

159грн.
Термін дозрівання середньоранній
Форма/колір округло-овальна/жовтий
Колір мякоті темно-жовтий
Врожайність до 600 ц/га
Призначення для запікання, для пюре, для смаження
Упаковка за 2 кг, за 4 кг, за 8 кг