Щоб суниці росли як на дріжджах…

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
11.01.2022

Змалечку Теодозія Польняк із Тернопільщини захоплена суницею, вирощує її з любов’ю та знанням справи. Кожен сорт — особливий, вважає жінка, а вона на них розуміється, адже має досвід вирощування аж 45 сортів суниці садової! Останнім часом багато уваги приділяє рослинам, які можуть родити двічі або навіть і чотири рази за сезон! Вміло комбінуючи на ділянці традиційні, ремонтантні та сорти нейтрального терміну достигання, ґаздиня збирає щедрий урожай свіжих ягід від ранньої весни до першого снігу. Як зробити родючою суничну ниву, Теодозія Польняк радо ділиться із читачами «СонцеСаду».

 

СУНИЧНА НАУКА

Грядки Теодозії Польняк неподалік її садиби в селі Чагарі Тернопільської області дбайливо доглянуті. А як же інакше?! Кожній ягідній культурі господиня створює максимально комфортні умови росту та плодоношення, а натомість отримує високий результат. Без теплиць й оранжерей.

Наразі Теодозія має пів гектара суничних насаджень. Вирощування суниці стало не лише захопленням, а й справою життя.

— Уже шість років я займаюся суницями професійно. Уподобала ці смачні ягоди ще в дитинстві. Матуся мала грядку суниць площею не більше ніж 3 на 5 метрів. Тож і я посадила. Спочатку кілька рядків. Потім захопилася, посадила й інші сорти. Тепер ми все літо їмо суницю до пізньої осені, — розповідає нам городниця, демонструючи свої напрочуд гарні, дбайливо доглянуті та всипані квітом і ягодами (уже фактично восени!) суничні грядки.

⌂ Грядки Теодозії Польняк дбайливо доглянуті, проведено систему зрошення

Читайте ще:

 

«НЕЙТРАЛИ»: ТЕХНОЛОГІЯ ПЛЮС ДРІЖДЖІ

— Щоб так звані «нейтрали» росли як на дріжджах, — сміється Теодозія Польняк, — додайте дріжджів.

Але все за порядком. Ґаздиня дуже ретельно й заздалегідь готує нові рядки. Найперше ремонтантні сорти чутливіші до низької температури, ніж культивари звичайного плодоношення. Рослини нейтрального терміну достигання, посаджені в непрогрітий ґрунт, погано розвиватимуться, і це може звести нанівець урожайні очікування господарів. Щоб уникнути таких проблем, дочекайтеся, щоб температура ґрунту досягнула хоча б +8–10 °С.

Важливо не загущувати насадження.

Відео: Як збільшити урожай суниці: ефективні способи

Розповідає Теодозія Польняк

— У рядку відстань між рослинами на наших грядках 30 см, міжряддя – 80 см. Суницю не варто садити густо, бо тоді кущі хворіють. Ми перевірили це на практиці, — зауважує господиня.

Також варто збагачувати ґрунт, висіваючи сидерати, адже через підвищену продуктивність ремонтантна суниця вкрай потребує інтенсивного живлення.

— За рік до висаджування суниць сіємо звичайну гірчицю, потім її переорюємо й уже по ній висаджуємо суниці. Упродовж перших двох тижнів стежимо, як вони розвиваються. Обов’язкові агро- технічні заходи в цей період — обробка фунгіцидами та підживлення, — каже Теодозія Польняк, і на її привабливому обличчі з’являється усмішка. За мить розуміємо чому. Бо підживлює пані Теодозія свої суниці незвичним для багатьох, але дуже ефективним засобом.

Дріжджами! — розкриває вона секрет для читачів «СонцеСаду».

На відро води — стограмова пачка дріжджів. Їх розводять у теплій воді, додають ложку цукру, щоб збродило. Потім цією брагою підживлюють суниці. Як каже господиня, дія дріжджів триває і в ґрунті: вони постачають рослинам мікроелементи та інші поживні речовини.

Завдяки такій поживі рослини буяють, — запевняє Теодозія Польняк. — Технології розвиваються, наразі є безліч засобів живлення. Зазвичай їх використовують за схемою: тільки-но суниця випустить пагони із землі, удобрюють корінь, далі азотом листя; згодом, щоб рослина заклала багато квітконосів, підживлюють фосфором та калієм. Хто має дачні ділянки, можна застосовувати органіку, наприклад курячий послід, дріжджовий розчин, навіть цукор. Але з курячим послідом будьте дуже обережні! Його заливають водою, настоюють тиждень-два. Для підживлення кущів до відра води додають літр добре розведеного посліду. І тільки потім розливають дуже обережно біля рядків. Інакше можна спалити кущі.

І ще лайфхак для початківців від професіоналки-суничниці Теодозії Польняк:

як настануть холоди або перші приморозки,

варто накрити насадження

агроволокном.

- Я використовую тридцятку, – ділиться досвідом господиня. – Під нею су- ниці швидко достигають.

 

ПЕРШИЙ ЦВІТ ЗРІЗАЙ — БУДЕ ПІЗНІЙ УРОЖАЙ

Урожай суниць нейтрального терміну плодоношення можна отримати вже першого року. Але помилково вважати їх сортами раннього плодоношення. Якщо не зривати перші квітконоси, то й справді можна отримати ранній урожай, але це негативно вплине на плодоношення на- прикінці літа й восени.

— На цьому полі ми зрізали увесь перший цвіт, — каже Теодозія Польняк, — бо прагнули, щоб рослини добре вкорени лися. Було дуже шкода, ми ризикували, але цвіт таки обрізали. А через два міся ці суниці знову зацвіли. І ось уже майже три місяці збираємо врожай ягід. Сподіваємося, що рослини плодоноситимуть аж до морозу. Зауважу, що вуса не обрізали, бо хотіли розмножувати ці сорти. Варто зазначити, наголошує господиня, що це особливість саме сортів повторного плодоношення. Зрозуміло, що перший цвіт на рослинах традиційних сортів не зрізають.

Шкідники та хвороби також суттєво впливають на урожайність, переду сім грибні захворювання. Найбільше уражаються суниці після дощів, саме тому обробка фунгіцидами — процедура обов’язкова. Шкодить суницям і звичайний хрущ, особливо його личинки, які надзвичайно полюбляють ласувати корінням. Оскільки хрущ уражає цілі кущі, виявити цього шкідника на своїй ділянці дуже просто. Кущі з пошкодженим корінням раптово в’януть. Якщо потягнути такий кущик, під ним, найімовірніше, знайдете хробака. Що робити?

— Є ефективні методи боротьби, — запевняє Теодозія Польняк. — Насамперед біологічні. Наприклад, можна обробити біопрепаратами. Це спори гриба — природного ворога хрущів.

Також для того, щоб отримувати якісний урожай, досвідчена городниця радить використовувати біопрепарати проти сірої гнилі. Їх застосовують у період росту та достигання ягід. Обробку можна проводити навіть після кожного збирання ягід.

На своїй плантації Теодозія Польняк також застосовує зрошення. Каже, що, з огляду на зміну клімату, вирощувати ягоди на досить великих площах без автоматизованого поливання нині неможливо. Але невеликі грядки, зрозуміло, можна поливати й вручну.

 

ФАВОРИТИ СУНИЧНОЇ ГРЯДКИ

Звичайно, дуже цікаво, які ж сорти вирощує тернопільська ґаздиня. Про них вона розповідає захоплено, як справжня  поціновувачка. І справді, яскраві ягоди всіх форм та відтінків червоного серед розкішної зелені зачаровують. Хоча наразі сортів на ділянці менше, ніж було раніше.

— Я мала загалом 45 сортів. Але частину старіших вибракувала, — пояснює Теодозія. — Вони вже виродилися і не дають доброго врожаю. Зате облюбувала нові, перспективні. Ще донедавна суниці садові повторного плодоношення в Україні вирощували тільки експериментатори та ентузіасти. Тому, що старі сорти та гібриди з родини «нейтралів» не могли похвалитися ні смаком ягід, ні асортиментом пропозицій, ні особливою врожайністю. Останнім часом усе змінилося: селекціонери пропонують смачнющі високоврожайні сорти суниць нейтрального тер-міну плодоношення. Уявляєте: з куща можна зібрати по пів кілограма ягід!

Ними експертка просто захоплена. Серед улюблених називає сорт Мурано італійської селекції.

 

⌂ Осінній урожай Теодозії Польняк

— Мурано — дуже потужний, кущі міцні, квітконоси схожі на сорт Хадемар тим, що розташовані переважно зверху. Суниця тверда, блискуча, велика (маса однієї ягоди — 40–50 грамів). Сорт мені дуже подобається, він серед фаворитів, — усміхається пані Теодозія, обережно піднімаючи гілки куща з великими апетитними ягодами.

Серед улюблених Теодозія Польняк виділяє традиційний сорт Лючія, теж від селекціонерів з Італії.

— Суниці такої форми я ще не бачила! Ягода продовгувата, блискуча, гарна, велика. І дуже смачна, — демонструє новинку Теодозія. — Як морквина.

Суниці сяють на її долоні, мов коштовне намисто. Повітря насичене ароматом стиглих ягід, і здається, що тут літо буяє вічно, хоча осінній вітер нагадує, що холод не за горами. Гріє серце усмішка Теодозії Польняк і зачаровує маленьке диво, створене її руками. Диво, яке може відтворити кожен.

Спеціально для «СонцеСаду» матеріал підготувала Оксана Богдан

 

Купити саджанці суниці лісової та садової 

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Як лікувати суницю: кращі традиційні та народні засоби
На що саме хворіє суниця і як її вилікувати навіть без допомоги хімічних препаратів
Шкідники суниці: дієві методи боротьби
Щороку суницю садову атакують сотні різних шкідників та хвороб. «СонцеСад» розповідає про найпоширеніші з них та ділиться найбільш дієвими методами боротьби з шкідниками та хворобами суниці  
Посадка, догляд, ґрунт: все про вирощування суниці
Все про вирощування полуниці від професіоналів
Чим смакує суниця з дерева?
З дале­ких країв до українського села на постійне місце проживання переїхав арбутус, більш відомий у нас як суничне дерево
Суниця. Цілющий подарунок гномів
У давні часи суницю вважали ледь не універсальним лікувальним засобом проти усіх відомих тоді хвороб. Нині дієтологи також переконують, що це цінний продукт
Суниця. Ласуємо ціле літо
Залежно від виду розсади, ми можемо «регулювати» не тільки врожайність суниць у своєму саду, а й терміни збирання щедрого врожаю
Висаджуємо суницю
Коли краще висаджувати суницю
Десять причин, чому варто посадити суницю
Переваги посадки суниці у себе на городі та її корисні властивості
Суниця — магія смаку й аромату
Суниця — магія смаку й аромату. Користь.
Суниця лісова — ягідна перлина
Дрібненькі, але неймовірно цінні ягоди суниці лісової є справжніми перлинами ягідної аптеки

Рекомендовані товари!