Суниця садова: як правильно вирощувати ягоди та боротися зі шкідниками полуниці (журнал СонцеСад 2/2022)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
24.03.2022

Яскраво-червону соковиту й рясну суницю, яка викличе гастрономічне задоволення в малечі та дорослих, вирощує у теплицях і відкритому ґрунті компанія «ЮНІК ГАРДЕН».

Завдяки раннім та пізнім сортам ремонтантної садової суниці американської селекції, ягодою можна ласувати з весни, до пізньої осені, розповіла «СонцеСаду» досвідчена садівниця Ельвіра Абселямова.

Ельвіра Абселямова

⌂ Фото: Ельвіра Абселямова

 

Як правильно вирощувати суницю садову

Найголовніше у вирощуванні суниці — дотримання сівозміни, тобто чергування сільськогосподарських культур на полях. На те саме місце полуниця має повертатися не раніше ніж через 2–4 роки. Вдалим буде вирощування після зернових і бобових.

В домашніх умовах треба контролювати вологість ґрунту. Якщо вона підвищена, це може призвести до виникнення грибних хвороб, зокрема сірої гнилі. Також за таких погодних умов утвориться менше цукрів і ягоди можуть вже не бути солодкими.

У процесі вирощування першого року не використовуємо жодних пестицидів: ні біологічних, ні хімічних. Таким способом вибираємо стійкі сорти. Потім агроном також фіксує, як змінилися показники стиглої ягоди після дощу. Спершу перевіряють: спеціально не збирають, зривають після опадів, щоб визначити, скільки зберігатиметься. Ці показники впливають на економіку господарства.

Читайте ще:

 

Кількість добрив, які додають до всіх сортів, визначають самостійно за власними розробленими стандартами. Водночас виявляють, які ознаки свідчать про нестачу. Наприклад, дотримуються такої схеми: дають меншу дозу азоту й спостерігають, який сорт найчутливіший та як реагує, або додають калію, зменшують норму й аналізують реакцію сортів на нестачу. За таким зразком розробляють і технологію підживлення мікроелементами.

Великі соковиті ягоди виростуть завдяки поливанню

⌂ Фото: Великі соковиті ягоди виростуть завдяки поливанню


Ефективні методи боротьби зі шкідниками суниці

«На першому місці — технологічні, фізичні й агротехнологічні методи боротьби, яких треба дотримуватися. Якщо з’являється популяція, то варто використовувати превентивні, біологічні. Насамкінець — хімічні методи.

Хімічні речовини впливають не тільки на патогени чи комахи, які живляться рослиною, а й шкодять корисним комахам, що теж живуть у цьому ареалі. Тому треба раціонально боротися зі шкідниками. Вивчіть спочатку їхню біологію, а потім знешкоджуйте», — наголошує Ельвіра Абселямова.

Відео: Хвороби СУНИЦЬ. Засоби захисту

Розповідає Василь БОНДАРЧУК, представник компанії «Бадваси»

Треба завжди враховувати економічний поріг шкодочинності. Якщо, наприклад, довгоносик один на п’ять гектарів та є комахи, що ним живляться, або личинки кокценелідів, які знищують попелиць, то таким чином корисні комахи зменшують шкоду інших.

Важливо!
Застосовуйте не тільки хімічні, а й органічні методи, тобто змішану систему, аби уникнути резистентності.

Урожайність знижується не лише внаслідок вологості, а й через павутинних кліщів, які вражають суницю, коли внесли забагато азоту. Це шкодить урожаю, бо клітини рослини стають водянистими від нітратів і втрачають пружність. Це чудова їжа для кліща, який дуже швидко розмножується, його популяція зростає.

Там, де не дотримано технології вирощування — схеми живлення відповідно до фаз розвитку рослини, кліматичних умов, мікроклімату, залежно від якості ґрунту, виникають хвороби і в ґрунті, і на листках, і на ягодах.

До фітофторозу призводять важкий ґрунт, ґрунтові води, дуже високий вміст глини. Коли земля забивається більше ніж на 10%, то вражатимуть усі кореневі хвороби. Радять додавати або торфу, або органічних добрив (перепрілих, а не свіжих), або інших органічних речовин, які слугуватимуть дренажем у ряді, де розташована коренева система.

Щоб ягоди не заразилися антракнозом, рекомендують використовувати солому як мульчу, застеляючи нею рослини навесні, коли вже є зав’язь, і восени після збирання урожаю. Вона створить сприятливий мікроклімат: захистить ґрунт від перегрівання, утримає вологу й відбиватиме сонячне проміння.

Дбати варто й про габітус. Якщо посадили кущі ближче один до одного, не врахувавши їхньої ширини, то матиме проблеми з борошнистою росою, сірою гниллю. Збільшуючи площу листяної поверхні, вам вдасться підвищити врожайність лише на 20% завдяки рослинам, але не на 100%, бо суниця сама створюватиме менше ріжків.

Щоб ягоди не були уражені антракнозом використовуйте солому як мульчу

⌂ Фото: Щоб ягоди не були уражені антракнозом використовуйте солому як мульчу

 

Важливо знати!
Основний орган, який найбільше впливає на врожайність, — це листок, оскільки саме від нього залежить кількість цукрів, речовин, які надходять до коріння, ягоди.

Великі соковиті плоди цілком можливо та реально отримати, незалежно від того, маєте величезні поля чи невеличку присадибну ділянку. Найважливіше — правильне поливання. Щоб коренева система була здорова, поливайте несолоною водою, інакше знизите імунітет і спричините опіки та стрес.

Корисні властивості суниці садової

Ця червонобока красуня може похизуватися високим вмістом вітаміну С, фолієвої кислоти та клітковини. Вона удвічі корисніша за сливу, апельсин і виноград, утричі — за ківі й грейпфрут, ушестеро — за яблуко й диню.

Тож, додавши суницю у раціон, ви не тільки отримаєте смакове задоволення, а й зможете зміцнити імунітет, запобігти серцевим захворюванням і знизити ризик розвитку онкології.

Спеціально для СонцеСад матеріал підготувала Анна Калініченко

Купити саджанці суниці

 

Зміст статей журналу СонцеСад 2/2022

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Суницю — під агротканину
Як подвоїти прибутки з ваших суничних грядок? На це питання дає чітку відповідь дослідження вчених
Як лікувати суницю: кращі традиційні та народні засоби
На що саме хворіє суниця і як її вилікувати навіть без допомоги хімічних препаратів
Шкідники суниці: дієві методи боротьби
Щороку суницю садову атакують сотні різних шкідників та хвороб. «СонцеСад» розповідає про найпоширеніші з них та ділиться найбільш дієвими методами боротьби з шкідниками та хворобами суниці  
Посадка, догляд, ґрунт: все про вирощування суниці
Все про вирощування полуниці від професіоналів
Чим смакує суниця з дерева?
З дале­ких країв до українського села на постійне місце проживання переїхав арбутус, більш відомий у нас як суничне дерево
Суниця. Цілющий подарунок гномів
У давні часи суницю вважали ледь не універсальним лікувальним засобом проти усіх відомих тоді хвороб. Нині дієтологи також переконують, що це цінний продукт
Суниця. Ласуємо ціле літо
Залежно від виду розсади, ми можемо «регулювати» не тільки врожайність суниць у своєму саду, а й терміни збирання щедрого врожаю
Висаджуємо суницю
Коли краще висаджувати суницю
Десять причин, чому варто посадити суницю
Переваги посадки суниці у себе на городі та її корисні властивості
Суниця — магія смаку й аромату
Суниця — магія смаку й аромату. Користь.

Рекомендовані товари!