Велична троянда: як правильно садити і краще доглядати за царицею садів (журнал СонцеСад 2/2022)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
24.03.2022

Троянди — справжня велична окраса кожного саду. Залежно від площі, запланованої для висадження троянд, наявних саджанців і мети створення ділянки, існують різноманітні способи їх садіння, нагадують експерти «СонцеСаду».

Як підготувати ділянку для посадки кущів троянд, схема посадки

На невеликих площах присадибної ділянки або на міських клумбах ґрунт глибоко перекопують, додаючи мінеральні й органічні добрива з розрахунку 100 г суперфосфату і 100–150 деревного попелу або стількох комплексного мінерального добрива (амофоска або нітроамофоска) та 5–8 кг перегною на одну рослину.

Відстань між кущами визначають залежно від садової групи, до якої належать троянди. Сильнорослі кущі плетистих троянд висаджують на відстані 1–1,5 м один від одного, інші високорослі троянди — на відстані 80 см. Відстань між кущами чайно-гібридних троянд — близько 50 см (5 кущів на 1 м²), поліантових, флорібунда, патіо — 30–40 см, мініатюрних — 15–20 см.

Перед садінням пагони троянд обрізають, залишаючи 3–4 найкращі пагони, вкорочені до 3–4 бруньок (це близько 15–25 см, залежно від сорту). Корінь обрізають на таку ж довжину.

Перед садінням пагони троянд обрізають

⌂ Фото: Перед садінням пагони троянд обрізають

 Відео: Різновиди троянд: особливості догляду за квітами

Розповідає Тетяна БУБОН, садівник-любитель з 20-літнім досвідом

 

Готуємо посадкові ями

Зазвичай для садіння троянд рекомендують викопувати ямку діаметром 30–40 см із горбиком у центрі, на якому розправляють корені саджанця, засипають землею, втоптують і поливають водою. Досвід підказує й інші способи садіння.

Якщо саджанці великі і їх садять в окремі ямки, саджанець слід опустити в ямку, заглибивши місце щеплення на 3–4 см нижче, ніж рівень ґрунту, влити воду і відразу ж засипати, щоб земля зволожилася і прилипла до розправленого коріння.

Посадка троянд: Правильно Неправильно

⌂ Фото: Посадка троянд: Правильно                           Неправильно

Важливо знати!

Після садіння пагони треба огорнути землею, залишивши вільними тільки верхні бруньки.

Якщо потрібно створити живопліт або бордюр — смугу з кущів троянд, кущі висаджують у три ряди з відстанню в рядах 20–25 см і міжряддями 30 см. Кущі згодом з’єднуються, і під час цвітіння бачиш немовби суцільну доріжку з квітів.

У цьому випадку троянди доцільно садити «під лопату». При цьому лопату вертикально занурюють у ґрунт на повний штик, нахиляють її вперед, щоб за лопатою утворилася щілина близько 5–10 см, у яку вставляють саджанець.

Після цього лопату виймають, а на саджанець ллють воду і з водою заглиблюють його ще на кілька сантиметрів.
Як і у попередньому випадку, ґрунт навколо троянд ущільнюють, і кущики огортають землею, залишивши верхні бруньки. Упродовж кількох днів потреби в поливанні не виникає. Коли бруньки почнуть проростати, землю відгортають.

Ґрунт навколо троянд ущільнюють, і кущики огортають землею

⌂ Фото: Ґрунт навколо троянд ущільнюють, і кущики огортають землею

 

Як доглядати за трояндами після посадки

Догляд троянд передбачає: рихлення ґрунту після поливання та дощів, видалення кореневої порослі та бур’янів, підживлення (догляд троянд у закритому ґрунті — інше питання).

Щоб у молодих кущів було досить сили для росту, варто запобігти першому цвітінню: видалити бутони, що утворюються на кущах у травні–червні.
Якщо на кущі проросла лише одна брунька, верхівку молодого пагона слід прищипнути, це сприятиме галуженню. За потреби прищипування можна повторити.

 

Чим і коли підживлювати троянди

Троянди, які ростуть на постійному місці не перший рік, підживлюють додатково азотними добривами по мерзлоталому ґрунті.

Під час бутонізації рослини підживлюють комплексним добривом (має містити азот, фосфор і калій) або гноївкою, до якої на відро рідини додають 30 г суперфосфату, 20 г аміачної селітри та 25 г калійних добрив (без хлору!).

Після цвітіння додають по 60 г комплексних добрив на 1 м² насаджень.

Важливо!

Щоб підвищити зимостійкість троянд, останнє підживлення проводять у серпні–вересні без азоту, щоб запобігти інтенсивному росту пагонів восени.

 

Коли потрібно проводити обрізку троянд

Обрізування троянд проводять упродовж усього сезону. Спосіб обрізування залежить від групи троянд. Під час обрізування всіх груп троянд одночасно з укорочуванням пагонів кущі проріджують, зрізаючи старі, слабкі гілки та такі що спрямовані всередину куща і його загущують.

Відео: Підготовка до весни: як правильно обрізати троянди

Розповідає Тетяна БУБОН, садівник-любитель з 20-літнім досвідом

Під час весняного обрізування у сильнорослих плетистих та ґрунтопокривних троянд залишають потужні минулорічні пагони, а старі пагони з численними галузками, на яких минулого року розвивалися квітки, зрізують (найкраще їх зрізати відразу після цвітіння!).

У чайно-гібридних троянд навесні залишають 3–4 пагони, вкорочуючи їх до 4–6 бруньок. У троянд флорібунда, патіо і поліантових також залишають по 3–4 пагони з 2–4 бруньками. У мініатюрних троянд зрізають лише обмерзлі частини пагонів.

Улітку троянди обрізують після цвітіння, зрізаючи перецвілі квітки разом із верхньою частиною пагона до листків, що складаються з п’яти часточок. У серпні бутони й квіти троянд зрізувати не треба, щоб не спричинити осіннього проростання бруньок і щоб троянди краще підготувалися до зими.

Улітку троянди обрізують після цвітіння, зрізаючи перецвілі квітки

⌂ Фото: Улітку троянди обрізують після цвітіння, зрізаючи перецвілі квітки

Важливо знати!

Восени на пагонах обтинають лише верхівку з розгалуженнями, щоб їх не поламали вітри під час ожеледиці чи снігопаду.

У щеплених троянд періодично зрізають дику поросль, обрізаючи дикі пагони від самого кореня, трохи розгорнувши землю.

 

Готуємо троянди до зимівлі

У кліматичних умовах України троянди добре зимують без спеціального накриття. Досить огорнути нижні частини пагонів садовою землею. Торф або перегній для укривання троянд використовувати не бажано, оскільки упродовж теплих зим троянди під таким накриттям випрівають.

Застосовувати огортання листям також недоцільно, тому що в листі оселяються гризуни, які підгризають пагони троянд. Крім того, листяне накриття від дощів і снігу злежується.

Спеціально для «СонцеСаду» О. К. Мороз, старший науковий співробітник Національного дендропарку НАН України, відділу репродуктивної біології рослин та впровадження

 

Купити саджанці троянди

 

Зміст статей журналу СонцеСад 2/2022

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Як збільшити тривалість життя кущів троянди
Вже після 8–10 років кущ троянди починає фізіологічно старіти. Як продовжити його життя? Відповіді на це запитання знають експерти "СонцеСаду"
Як зберегти букет із троянд
Створюйте дивовижні композиції, щоб порадувати себе та рідних пахощами та переливом фарб прекрасної рослини вже у будинку, у вазі. Але як правильно зрізати, а потім зберегти букет, щоб продовжити відчуття свята? Пропонуємо поради експертів
Про використання троянд у букетах
Як підібрати букет-подарунок для певної люди­ни? Які троянди використовувати і скільки? Як гарно оформити букет? Як зробити так, щоб він довше не втрачав свіжості? Відповідає флорист
Сусіди троянди у вашому саду
Окрім розаріїв, троянди висаджують у міксбордери, на геометричні клумби, рабатки, бордюри, узлісся. Поєднання рослин на клумбах — це велике мистецтво. Поради фахівця
Афродита в царстві квітів
Про цілющі властивості троянди знали ще в античні часи
Щоб усе було в трояндах
5 порад для правильного зберігання троянд узимку від Марії Луканюк, спеціаліста із захисту рослин, агронома
Петро Хлєбнік: «Мої троянди за літо квітнуть тричі»
Хлопчина переймав досвід дядька, мріючи про власні сад та квітник. Зараз його обійстя нагадує оранжерею
Троянди. Любов, що зцілює і надихає
Історія Зої Яценко, читачки журналу СонцеСад, про любов до троянд
Що заважає троянді бути королевою (журнал СонцеСад №2/2021)
Хвороби, шкідники троянди та боротьба з ними
5 порад по вирощуванню троянд та правильного зберігання взимку
Правила вирощування троянд

Рекомендовані товари!