Як виростити лілію як дерево

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
16.04.2021

⌂ Лариса Михайлівна Кикоть — господиня царства лілій у ботсаду

Лілійні дерева — це гібриди «Oriental/Trumpet», скорочено — ОТ-гібриди. Їхні «батьки» — це трубчасті та східні гібриди. Трубчасті гібриди — досить великі та потужні рослини, їх характерною особливістю є вузенькі листочки та великі трубчасті квітки, зазвичай, з дуже сильним запахом. Східні гібриди мають більш округлі листочки та пласкі за формою квіти, які також мають дуже сильний аромат. Про це СонцеСаду розповіла Лариса Михайлівна Кикоть, кандидат біологічних наук, куратор колекції лілій Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України, який розташований у Києві. 


Усе вищі й вищі!

ОТ-гібриди, як і їхні «батьки», відповідно, також мають великі розміри та досить потужний зовнішній вигляд. З року в рік вони виростають все вищими! Врешті можуть досягти висоти, заявленої у характеристиках гібриду, — 1 м 80 см. Це єдині лілії, які виростають настільки високими!
У разі настільки високого росту гігантської лілії у вас може з’явитися потреба її підв'язувати — аби велика кількість важких квітів не повалила рослину.
Як і їхні «батьки», ОТ-гібриди мають сильний яскраво виражений аромат. Вони надзвичайно красиві у квітниках, і коли цей запах поширюється на свіжому повітрі — він дуже приємний. А от у закритих приміщеннях це становить істотну проблему, тому, на превеликий жаль, ОТ-гібриди зовсім не придатні для озеленення приміщень.

Відео: Як виростити лілійне дерево? 1. ОТ-гібриди: розміри, аромат, краса! 


Лілійні дерева: яке походження назви?

Великий «плюс» ОТ-гібридів у тому, що вони мають великий діаметр стебла. Воно може досягати сантиметра в діаметрі, що забезпечує міцність рослини. Це рідкість для сортогруп лілій! Завдяки дуже товстому стеблу ОТ-гібридів — їх ще називають ліліями-деревами (лілійними деревами). Взагалі-то це зовсім не наукова назва, швидше — технічна, декоративна, маркетингова, яка дуже приваблює людей і спонукає їх висаджувати гігантські лілії біля свого дому.
 

Особлива цибулина!

Звідки ж з'являється уся ця велетенська надземна частина? Із цибулини, яка схована під землею. Стебло, листя, пишні квіти — це як наче лише вершина айсберга. А під землею — ціла система: цибулина (з лусками), брунька відновлення (закладена у цибулині), корені (які ростуть з денця цибулини), надцибулинні корені. Надцибулинні корені знаходяться на стеблі над цибулиною, і протягом вегетаційного періоду десь до 80% поживних речовин рослина буде отримувати саме від них. Ці корені відмирають разом зі стеблом.

⌂ Корені ростуть з денця цибулини, а також над нею (надцибулинні) 


Як правильно викопати цибулину лілійного дерева?

Якщо ви хочете пересадити чи розмножити свою гігантську лілію, вам слід дуже уміло викопати її цибулину чи цибулини (якщо рослина розрослась).
1) Наскільки глибоко копати? ОТ-гібриди мають великі підземні частини — тобто великі цибулини. Тому для того, щоб викопати цю велику цибулину, яка росте 2–3 або більше років, треба досить глибоко заганяти лопату у ґрунт та добре відступати лопатою від стебла лілії.

⌂ Як відділити стебло від цибулини? Легенько викрутити

2) Луски на цибулині: що з ними робити? Луски містять великий запас поживних речовин, які живлять цибулину і дають їй змогу вирости великою та міцною. Під час свого росту цибулина використовує поживні речовини з лусок, починаючи з периферії. Тому крайні луски на цибулині мають виснажений вигляд, однак видаляти їх не слід. Ми видаляємо лише луски з ознаками хвороби чи механічними ушкодженнями. Місце, де видалено луску, слід обробити. Можна скористатися засобом проти грибків чи полити розчином марганцівки, чи потримати у воді із великою кількістю часнику.

⌂ Луски живлять цибулину під час її росту

3) Як зберігати цибулину? Зазвичай цибулину лілії годиться одразу ж посадити! Її не бажано довго тримати без посадки. Однак якщо є така потреба — не пересушуйте цибулину! Зберігати її слід так, щоб вона залишалася вологою і дихала. Покладіть у поліетиленовий пакетик з дірочками наповнювач (хоча б тирсу, ідеально — торф), який би вбирав зайву вологу і водночас підтримував рівень вологи у самій цибулині. Усередину наповнювача покладіть цибулину.

 

Відео: Як виростити лілійне дерево? 2. Особлива цибулина! Як правильно її викопати?


Як правильно
посадити цибулину лілії, аби вона виросла гігантським «деревом»?

1) Велику кількість поживних речовин має отримувати лілія щороку, аби вирости високою. Для цього за 2–4 тижні до посадки у ґрунт слід внести якісні органічні добрива. Найкраще — кінське «добриво», наприклад, з іподрому. Воно найкраще підходить до цибулинних. Можна використовувати «добрива» й після інших тварин, але вони мають бути старими (2–3 роки), тобто сильно завітреними і схожими на чорну землю. Таке закопане у грунт «добриво» упродовж кількох років живитиме лілію необхідними поживними речовинами.
2) Обробка цибулини перед посадкою. Коли ви купуєте цибулини у садових фірм, вони мають неприємний хімічний запах, це означає що їх вже оброблено для додаткового захисту рослини від хвороб та шкідників. Але перед посадкою їх все одно бажано додатково обробити. Наприклад, можна застосувати «Матадор», яким обробляють картоплю. Просто ненадовго замочіть туди цибулини, вийміть і з цими рожевими розводами так і посадіть.
3) Відстань між рослинами. Перш за все, варто врахувати, що з цибулин виростуть великі рослини з великими коренями, які широко розростатимуться. Саме тому ОТ-гібриди висаджують на відстані 25 см один від одного.
4) Як копати ямку? Лілії мають велику кореневу систему, яка полюбляє заглиблюватися, тому доведеться копати не дуже мілку ямку. Ретельно вибираємо звідти личинки комах та корені багаторічних бур'янів.
5) Глибина посадки залежить від розміру цибулини. Будь-які цибулинні рослини традиційно висаджуються на три глибини. Тобто якщо висота вашої цибулини становить 5 см, то глибина посадки має бути утричі більшою — тобто 15 см.

⌂ Глибина посадки цибулини залежить від її розміру

6) Враховуємо характер ґрунту. Для більшості території України характерні суглинки. Вони містять шматочки глини, які протягом тривалого часу утримують вологу, тому немає особливої потреби додатково заглиблювати цибулину. Якщо ж у вас торфовий чи піщаний грунт, який погано тримає воду, і у вас немає можливості регулярно поливати лілії, — краще посадіть цибулини трішки глибше. Тоді буде більше шансів, що вони нормально вкоріняться.
7) На дно ямки сипемо пісок, краще крупнозернистий. Він потрібен для того, щоб денце цибулини не торкалося землі, аби не почалися процеси гниття.

⌂ Спершу в ямку сипемо пісок

8) Також сипемо в ямку попіл. Він дає цибулині мінеральне живлення і додатковий захист від грибків.
9) Кладемо цибулину на дно ямки. Трішки вдавлюємо її в глибину, аби вона росла вертикально (якщо ми посадимо цибулину під нахилом, вона й виросте під нахилом). Охайно розподіляємо корені по дну ямки, щоб вони широко розташувалися і не заламувалися.
Якщо ж таких коренів немає (це часто буває, коли купуються фірмові цибулини) — не слід панікувати. На денці цибулини, всередині, вже є маленькі зародки коренів, хоча ми їх зараз і не бачимо. Якщо ж на купленій цибулині сухі корені, то їх треба видалити.
10) Присипаємо цибулину зверху попелом, далі — ґрунтом.

⌂ Попіл захистить цибулину від уражень

11) Землю потрібно злегка утрамбувати, бо з часом вона просяде, утвориться ямка, а в ній буде затримуватись вода. А цього лілії не люблять.
12) Чи поливати? Якщо у вас суглинки, то немає потреби поливати цибулину після посадки. Зараз осінь, рослина не дуже активна. Якщо ж у вас піски або торф, бажано все ж полити, бо земля матиме малувато вологи.

Відео: Як виростити лілійне дерево? 3. Як правильно посадити цибулину?

Далі буде

Наталія Вишневська

Кожному замовнику лілій даруємо журнал "Лілії"

Купити лілійні дерева (ОТ-гібриди)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Водяна лілія — закохана німфа
Широко відкриті квіти лежать на поверхні води, оточені красивим глянцевим листям. Висаджування та розмноження німфеї
Як виростити лілію як дерево
Лілійне дерево: унікальні розміри та краса! Особлива цибулина. Як правильно її посадити?
Як виростити лілійне дерево? Ефектні сорти ОТ-гібридів
Різноманіття вражає! Який сорт був першим? Сорта Black Beauty. Mister Cas. Sheherazade
Нові сорти лілій. Секрети селекції лілій
Як народжуються нові сорти лілій
Лілійні дерева — гігантські лілії для вашого саду
Вони будуть милувати своєю красою не тільки вас, але й викликатимуть заздрощі у ваших сусідів!
Як виростити лілію принцесу
Методи вирощування різних сортів лілій.
Загальні правила вирощування лілій
Як правильно пересаджувати та розмножувати лілії.

Рекомендовані товари!