Огірковий повноцвіт (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

⌂ Пустоцвіт — це чоловіча квітка, яка не плодоносить

Якщо ваші огірки квітнуть, а не зав’язують плодів, то це, звичайно, має гарний вигляд, але чи задля краси ви сіяли їх? Квіточки на тоненьких черешках — це просто пустоцвіт. Лише бочкоподібні черешки, як відомо, згодом стають огірочками. Як зробити так, щоб їх було якнайбільше?

Для вас — ексклюзивні поради нашого агронома-консультанта Юлії Перхун. Дотримуйтеся їх — і виростите щедрий урожай!

— Пустоцвіт — це чоловіча квітка, яка не плодоносить, — пояснює Юлія Перхун. — На мою думку, кількість таких квіток можна контролювати. Варто дослідити, чим ваші огірки не задоволені, що дають тільки пустоцвіт. З’ясувавши, що призводить до формування чоловічих квіток, можна підвищити врожайність огірків. А причин може бути багато: від неякісного насіння, неправильного поливання, складних погодних умов, освітлення чи підживлення.

⌂ Зав'язь огірка

Пропоную низку рішень, які допоможуть вам збирати кращий урожай огірків.

1. Купуйте якісне та здорове насіння перевірених виробників. Не збирайте його самостійно з вирощених плодів, адже в домашніх умовах контролювати запилення досить важко! Можливо, велика кількість пустоцвітів на огірках (особливо разом із неправильною формою плоду) свідчить про те, що «донор» насіння був гібридом або перезапилився із гібридом. Якщо ж хочете збирати домашнє насіння, вирощуйте тільки сортові огірки й ретельно відбирайте насіння.

2. Ідеальне насіння огірка — з чотирирічною «витримкою», для висівання придатне дво- чи трирічне. Рослини, вирощені з торішнього посівного матеріалу, даватимуть багато пустоцвіту. Якщо нема іншого насіння і можливості його придбати, свіже треба підготувати до висівання. Замочіть його у 1% (рожевому) розчині перманганату калію на 20— 30 хвилин, висушіть і протягом місяця тримайте в теплому місці при температурі +25— 28оС, можна біля батареї. Альтернативний варіант — упродовж двох годин прогріти насіння в духовці за температури +50— 60оС. У будь-якому разі перед висіванням зернятка варто замочити в розчині імуномодулятора (Новосил, Циркон тощо), який підвищить урожайність рослин. Насіння гібридів прогрівати не треба.

3. Поливайте огірки лише теплою водою (її температура має бути близько 25— 28°С) уранці або ввечері, після того, як спаде денна спека. У дуже спекотні дні, коли на термометрі вище 27°С, повітря сухе й гаряче, погіршується запилення, тому зеленці не зав’язуються. За таких умов поливайте огірки двічі на день, коли спека спадає і сонце низько. Холодне повітря теж згубно впливає на утворення зав’язі. За тимчасове укриття та припинення поливання за температури, яка нижча за +15оС, рослини віддячать вам жіночими квітками.

4. Висівайте огірки на південно-східній і добре освітленій ділянці городу. Якщо їх уже висіяно в затінку, врятуєте овочі, обмеживши поливання. Окрім того, прищипніть головне стебло, що сприятиме розвитку бічних пагонів, на яких утворюються жіночі квіти. Стебло ранньостиглих огірків прищипують після 8–10 листочка, у пізньостиглих — після 6–8.

5. Підживлюйте рослини правильно: перед висіванням насіння внесіть у ґрунт як органічні, так і мінеральні добрива з розрахунку 10–15 кг перепрілого компосту або перегною, по 20 г суперфосфату, сульфату калію на 1 кв. м. У фазі двох справжніх листочків огірки удобрюють нітрофоскою або нітроамофоскою (1 ст. л. на 1 л теплої води). З початком квітнення не можна підживлювати азотом. Зазвичай протягом сезону огірки удобрюють чотири рази.

6. Дотримуйтеся схеми садіння огірка (40×40 см). Якщо на рослинах з’явилися жіночі квітки, але ви помітили, що на них не сідають бджоли, запиліть огірки самостійно. Уранці, щойно розпустилися квітки, зірвіть віночок чоловічої й обережно доторкніться ним до рильця жіночої. Одну жіночу квітку краще запилювати двома-трьома чоловічими.

⌂ Створюйте вашим рослинам комфортні умови та збирайте щедрий урожай!

Надія Птуха, наукова співробітниця селекції огірка дослідної станції «Маяк» відповіла на найпопулярніші питання про вирощування огірків:

 

Зміст статей журналу СонцеСад 4/2021

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Чому жовтіють огірки
Які причини пожовтіння листя, пагонів, що призводить до загибелі рослин і як з ними боротись
Хвороби огірків
Хвороби вороги огірків. Як захисти огірки від ворогів
Огірки під плівкою
Технологія вирощування огірків у плівковій теплиці
Китайські огірки на вашому городі (журнал СонцеСад №4/2020)
Вирощування китайських огірків
Огірки — зелені красені вашого городу
Рекомендації по вирощуванню та доглядом за огірками
Коли сіяти огірки
Як краще вирощувати огірки, щоб мати надранню продукцію

Рекомендовані товари!