Огірки рядочками! Консервуємо бочками! (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

⌂ Дмитро Брицов, агроном за покликанням

Посіяли рядок огірків, а зійшло дві насінини? Та й ті на ладан дихають? Дмитро Брицов, агроном за покликанням, точно знає, як сіяти огірки, щоб вони добре сходили, і доглядати рослини, аби щедро плодоносили. Читайте й вирощуйте огірки залюбки! І так, щоб вам та рідним вистачило!

 

Розсада чи насіння?

Усі городники знають: якщо сіяти огірки на Юрія, то буде добрий урожай. Кажуть, цей святий «відмикає» землю, яка тоді приймає зерно, що має стати плодом. Спостерігаючи за природою, наші предки помітили, що саме в травні ґрунт прогрівається так, що насіння в ньому добре проростає та розвивається. Агрономічна наука поглиблює і доповнює народні прикмети, і наш експерт підкаже, за якої температури ґрунту зернині в ньому найкраще.

— Ранні огірки та раннє висівання, — зазначає Дмитро Брицов, — не те саме. Огірок не просто тепловимоглива культура, а особлива рослина, адже тепла потребує не так його зелена маса, як корінь.

Розсада огірків

У господарстві ТОВ «Дедденс Агро», де працює агроном, впевнилися: огірки, висіяні в холодний ґрунт, погано розвиваються і плодоносять на три тижні пізніше.

— Коли нічна температура повітря нижча за +4оС, навіть дуже якісне насіння загниватиме й не зійде. Тож, якщо хочете отримати ранні огірки, варто висіяти розсаду в приміщенні, де температура сприятлива для пророщування (на підвіконні, балконі), по дві чи три насінини разом, вирощувати розсаду впродовж 20 днів після сходів. Коли надворі потеплішає і мінімальна нічна температура стабільно перевищуватиме +6–7 оС, розсаду висаджують у теплицю чи відкритий ґрунт (залежно від регіону), — підкреслює фахівець. — Але не варто квапитися! Незагартована розсада не готова до польових умов, бо жовтіє, грубіє, тому й рослина не здатна добре вегетувати.

Висівати огірки у відкритий ґрунт можна тоді, коли він прогріється хоча б до +12–14 оС. Що тепліша земля, то краще...

Насіння можна пророщувати в різноманітних парниках, які варто готувати вже відтепер — восени, закладаючи компост чи гній, що вироблятимуть тепло. У таких умовах рослина добре розвиватиметься.

 

Чим підживлювати огірки?

— Найкраще огірки удобрювати коров’яком, трав’яними чаями, — радить експерт. — Підживлюючи рослини, насамперед використовуйте калійні добрива. У фазі плодоношення удобрюйте азотом і калієм у пропорції 1:1,5. Тепер на ринку є широкий вибір якісних промислових калійних препаратів. Їх також можна замінити попелом. Таке добриво сподобається рослинам, урожай отримаєте екологічно чистий, та й із дозуванням менше клопоту. Вносити попіл просто: розсипайте на городі так, щоб потрапив і на листки. Так забезпечите ще й профілактику захворювань. Зольні розчини (продукти) запобігають поширенню борошнистої роси.

Тим, хто хоче мати багато огірків, Дмитро рекомендує не загущувати посіви. Так рослини краще провітрюються, освітлюються сонцем, менше хворіють.

— Серед багатьох сортів та гібридів вибирайте найстійкіші до хвороб. Використовуйте сорти, які добре гілкуються, або ж плетисті. У теплицях міжряддя залишайте не менше 2–2,5 м, між рослинами — 1–1,5 м, — нагадує агроном.

Надія Птуха, наукова співробітниця селекції огірка дослідної станції «Маяк» відповіла на найпопулярніші питання про вирощування огірків:

 

Які сорти вирощувати?

Українці вирощують багато огірків із величезного переліку сортів різного призначення, однак Дмитро Брицов має своїх улюбленців.

— Досить цікавий гібрид Гектор F1. На смак — майже ідеальний, корнішонного типу, однак трохи більший за розміром. Дуже смачний огірок! Мені він подобається за стійкість до хвороб.

Сорт Аякс F1 — бджолозапильний, тому його бажано вирощувати у відкритому ґрунті. Стійкий до хвороб. Аякс формує багато жіночих квіток, а це означає, що буде щедрий урожай. Огірки теж корнішонного типу, дуже смачні. Чудові для засолювання та закруток.

Сорт Амур F1 дуже добре відомий на ринку України. Це — потужна рослина, яка найкраще реалізовує свій потенціал у тепличних умовах. Формує до десяти зав’язей в одному вузлі, але потребує і значного підживлення. Плоди — чудові смачні корнішони, які можна збирати дуже маленькими й консервувати або ж споживати свіжими. Для тепличного вирощування, на мою думку, це сорт номер один.

Сорт Еколь F1 стійкий до хвороб. Теж формує багато зав’язі в одному вузлі. Його можна вирощувати як у теплицях, так і у відкритому ґрунті, — зауважує Дмитро Брицов.

⌂ Так і просяться в салат!

 

На кожен смак є свій огірок. Вибирайте серед розмаїття сортів та гібридів й обов’язково знайдете улюблений, що добре ростиме та родитиме саме на вашому городі. Смакуйте огірочки увесь рік свіжими, консервованими й отримуйте вітаміни та задоволення!

 

Спеціально для СонцеСад матеріал підготувала Оксана Богдан

 

Зміст статей журналу СонцеСад 4/2021

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Чому жовтіють огірки
Які причини пожовтіння листя, пагонів, що призводить до загибелі рослин і як з ними боротись
Хвороби огірків
Хвороби вороги огірків. Як захисти огірки від ворогів
Огірки під плівкою
Технологія вирощування огірків у плівковій теплиці
Китайські огірки на вашому городі (журнал СонцеСад №4/2020)
Вирощування китайських огірків
Огірки — зелені красені вашого городу
Рекомендації по вирощуванню та доглядом за огірками
Коли сіяти огірки
Як краще вирощувати огірки, щоб мати надранню продукцію

Рекомендовані товари!

Огірок Зозуля F1 за 10 нас.

У наявності

Огірок Зозуля F1 за 10 нас. (ЕОГ-3)

15.3грн.

18грн.

Термін дозрівання ультраранній
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Огірок Іра F1 за 0,25 г

У наявності

Огірок Іра F1 за 0,25 г (ЕОГ-57)

10.2грн.

12грн.

Термін дозрівання ранній
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Вид
Упаковка
Огірок Китайське диво за 0,5 г

У наявності

Огірок Китайське диво за 0,5 г (ЕОГ-58)

8.5грн.

10грн.

Термін дозрівання ранній
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Огірок Лібелле за 20 нас.

У наявності

Огірок Лібелле за 20 нас. (ЕОГ-63)

8.5грн.

10грн.

Термін дозрівання ранній
Форма плоду корнішон
Фасування міні-упаковка
Вид
Упаковка
Огірок Кураж F1 за 0,25 г

У наявності

Огірок Кураж F1 за 0,25 г (ЕОГ-132)

27.2грн.

32грн.

Термін дозрівання ранній
Форма плоду корнішон
Фасування міні-упаковка
Огірок Марьїна роща F1 за 0,25 г

У наявності

Огірок Марьїна роща F1 за 0,25 г (ЕОГ-139)

19.55грн.

23грн.

Термін дозрівання ранній
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Вид
Упаковка