Як солити та квасити кавуни на зиму (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

Кавунів, здається, багато не буває. Упродовж спекотного літечка поласувавши смугастими й не дуже, хочеш перенести в зимові похмурі дні трохи тепла з баштана. Навіть ті, хто не вирощує їх, можуть заквасити чи засолити, адже кавуни ще можна придбати, і пізні, без нітратів, максимально корисні для організму людини. Для переробки беріть невеличкі плоди, оптимальна вага кожного — два кілограми. Вибирайте стиглі та соковиті, більш-менш однакові за розміром, з тоненькою шкіркою, без пошкоджень. Запасайтеся кавунами! Даруємо вам чудові рецепти!

 

Розмір має значення

У великих приміщеннях можна квасити чи солити кавуни бочками, закладаючи в них цілі плоди. Але в невеличких льохах чи підвалах доведеться використовувати скляні банки через брак місця. Від розміру приміщення та посуду також залежить, цілими чи порізаними на шматки солитимете кавуни.

Якщо маєте можливість засолити плоди в бочці, то цей рецепт саме для вас. Щоб прискорити процес бродіння, у шкірці кожного чистого кавуна пробийте десять-п’ятнадцять невеличких отворів, найкраще — зубочисткою. Що більше проколювань, то швидше отримаєте готовий продукт. Потім тісно складіть плоди в бочку, до самого верху залийте сольовим розчином із розрахунку 0,6 кг солі на 10 л води й щільно закрийте кришкою. Кілька днів посудини з кавунами тримаємо в теплому приміщенні (+20оС). Переставивши бочки в прохолодніше місце, стежте за процесом бродіння, який триватиме приблизно три тижні. Готові солені кавуни зберігають при температурі від 0 до -9оС.

Консервуючи кавуни в трилітрових банках, насамперед помийте їх і наріжте на невеличкі шматки, щоб пропхати через горловину банки. Готуючи маринад, змішайте 100 г цукру, 50 г солі, 100 мл оцту. Залийте ним кавуни та стерилізуйте впродовж 20 хвилин.

Щоб узимку поласувати маринованими кавунами, розріжте помиті плоди (зі шкіркою чи нечищені) на шматочки і наповніть ними банки. Додайте гострого перцю, хріну, лаврового листя, кориці, трохи любистку. Або ж приправте лише гілочкою м’яти та двома чи трьома скибочками лимона без цедри. У стерилізовані банки влийте гарячого маринаду, звареного за такими пропорціями: на трилітрову банку — по 2 ст. л. солі та оцтової есенції, 3 ст. л. цукру. Стерилізуємо банки протягом 15–20 хвилин.

 

Зміст статей журналу СонцеСад 4/2021

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Амарантові булочки
Як приготувати амарантові булочки, неймовірно смачні, ароматні та корисні
Як маринувати цибулю
Рецепти маринування цибулі та цибулевих кілець у клярі
Овочеві ідеї від Тетяни Сус (журнал СонцеСад №4/2020)
Поради квашення та маринування овочів
Страви з гарбуза
Гарбуз потрібно готувати так, аби він приносив максимум користі. Українських науковці напрацювали низку рецептів корисних страв з гарбуза, які мають потужну оздоровчу дію.

Рекомендовані товари!