Догляд за трояндами: комплекс весняних робіт

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
11.01.2022

⌂ Садівниця з 20-річним досвідом Тетяна Бубон

Визнана красуня садів та оранжерей! Від сучасного розмаїття троянд голова йде обертом. Види та сорти цієї рослини відрізняються за розміром і формою куща, квіток, листя. На тому, як їх доглядати, щоб квіти не хворіли, знається наш практичний експерт — садівниця з 20-річним досвідом Тетяна Бубон. Сьогодні вона ділиться досвідом, як зберегти рослини взимку та захистити від хвороб і шкідників навесні.

Види та сорти троянди відрізняються за розміром і формою куща, квіток, листя

 

Як захистити троянди від морозів?

— Підготовка троянд до зими починається ще наприкінці літа із живлення добривами, необхідними для визрівання пагонів. Вносимо мінімальну кількість азоту, більше фосфору та калію. Важливо, щоб гілочки не переростали й добре підготувалися до холодів, — пояснює експерт.

У жовтні, коли температура знижується, але за гарної погоди, щоб пагони дозріли, квітникарка обрізає їх на третину чи тільки верхівки. Листя не зрізає на зиму, якщо в пазухах уже з’явилися бруньки. Ніжки захищають їх від морозу та сонячних опіків. Тому Тетяна обрізає листя навесні.

 

УКРИВАТИ КУЩІ МОЖНА КІЛЬКОМА СПОСОБАМИ

У регіонах із холодними зимами, де температура сягає -20°С, роблять сухе укриття. Використовують для цього дуги та укривні матеріали: спанбонд, лутрасил тощо. За температури +10°С, коли гілки гнучкі та не ламаються, їх знімають з опори та поступово пригинають, — розповідає Тетяна Бубон. — Наступний крок — обов’язкова обробка рослин мідьвмісними препаратами проти грибкових хвороб. Накривають троянди тоді, коли температура знизиться до -5°С.

У своєму саду, захищеному з усіх боків, Тетяна використовує лише сухе обгортання троянд звичайним ґрунтом. Якщо є привізний — накриває ним, якщо нема — бере землю з-під рослини, але копати треба неглибоко. Підгортає заввишки приблизно на 30 см. Навіть за настання сильних морозів, коли верхівка куща може підмерзнути, під нагорнутою землею збережуться бруньки, які дадуть новий приріст навесні. Додатково квітникарка утепляє троянди за допомогою снігу: збирає з доріжок та засипає рослини.

Також укривають троянди листям, але за умови, якщо зима буде тепла. Надійніший варіант — мульча з кори, нагорнута навколо рослини на 30 см заввишки.

 

ВЕСНЯНИЙ ПЛАН ДІЙ

Він складається з розгортання кущів, живлення, обрізування й обов’язкової обробки. Навесні завжди є ризик зворотних приморозків, тому не поспішайте розгортати троянди. Краще зачекати, доки денна й нічна температура повітря збалансується, мине загроза нічних приморозків.

Відео: Підготовка до весни: як правильно обрізати троянди

 

Розповідає Тетяна БУБОН, садівник-любитель з 20-літнім досвідом

Розкриваючи кущі, Тетяна відразу вносить добрива разом із землею, якою накривала кореневу систему, закладає їх у ґрунт. Добрива переважно гранульовані. Вони довше розчиняються і поступово надходять до коріння. Перше весняне живлення добривами, які сприяють росту й пробудженню рослин, за словами садівниці, можна проводити, коли тільки починає танути сніг. Разом із ним у землю просочуються всі поживні речовини.

— Зазвичай я вношу нітроамофоску або спеціальні добрива для весняного живлення троянд, добре збалансовані, що містять додаткові мікроелементи. Якщо хочу, щоб рослини пишно цвіли, удобрюю препаратами, які мають багато фосфору й калію. Фосфор сприяє росту кореневої системи, зміцненню імунітету й підвищенню стійкості рослин до несприятливих погодних умов та хвороб, калій — бутонізації, цвітінню, закладанню бруньок. Пізніше для обробок по листі готую бакову суміш: змішую фунгіцид, інсектицид та спеціальні добрива для троянд, розчиняю її у воді (столова ложка на 10 л), — ділиться секретами Тетяна Бубон.

Завдяки такому догляду кущі цвітуть довше. Майже всі троянди квітнуть повторно, але лише деяким сортам властиве безперервне цвітіння. У затіненому місці троянда не цвістиме так гарно, як на сонці. Компенсують це завдяки живленню: вносять добрива і в ґрунт, і по листках.

⌂ Троянда — королева, не дуже прихильна до сусідів

 

ОБРІЗУВАННЯ НАЙВІДПОВІДАЛЬНІШИЙ ЕТАП

Щоб улітку троянди рясно цвіли та не хворіли, Тетяна Бубон навесні оглядає їх та вирізає всі пошкоджені хворобами чи обморожені пагони. Місця, уражені інфекційним опіком, також видаляє. Його розпізнає за бурими плямами на пагонах, які згодом червоніють. Зрізаючи нижче цього опіку, щоразу дивиться на зріз: якщо серцевина коричнева, ріже аж до зеленої частини.

Не жалійте гілок, які тріснули. Таке трапляється з дуже загущеними молодими пагонами. Тріщина заростатиме, але основна частина гілки пошкоджена, не цвістиме, навіть якщо там є бруньки, — застерігає квітникарка.

Окрім того, у пазухах поширюватиметься інфекція. Для того, щоб стікала вода, не застоювалася, не виникало загнивання, роблю косий зріз приблизно під кутом 45 градусів. Використовую дуже гострий секатор, тоді деревина не розтріскуватиметься і не задиратиметься. Також у процесі роботи інструмент обов’язково дезінфікують у розчині спирту або марганцівки.

Дотримуйтеся золотого правила: після обрізування троянд обробіть їх мідним купоросом. Так, щоб розчин потрапляв саме на зрізи, що запобігатиме поширенню інфекцій. Кропіть не тільки кущ, а й землю навколо нього, адже спори грибів та збудники захворювань перебувають також на поверхні ґрунту. Якщо зрізи завдовжки понад 2 см, їх замащують садовим варом.

⌂ Троянда — королева саду

 

ТЕХНІКА ОБРІЗУВАННЯ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ГРУПИ, ДО ЯКОЇ ВХОДИТЬ СОРТ ТРОЯНДИ

Троянди поділяють на такі групи: ґрунтопокривні, мініатюрні, чайно-гібридні, флорибунда, грандифлора, кущові (шраби), паркові, в’юнкі (плетисті). Навіщо знати та розуміти такі нюанси? Насамперед це впливає на обрізування і габітус — розмір троянд, — зауважує садівниця.

Наприклад, чайно-гібридну троянду обрізають до трьох бруньок, залишаючи гілки завдовжки 25–30 см. Остання брунька обов’язково має виходити на зовнішній бік куща, щоб пагони не росли всередину.

Рослини групи флорибунда обрізають трохи, залишаючи 2/3 пагона. Видаляють дуже тонкі й пошкоджені ділянки. Такі кущі швидко наростають і зацвітають набагато раніше за чайно-гібридні.

 

ФОРМУВАННЯ В’ЮНКИХ ТРОЯНД ОКРЕМЕ МИСТЕЦТВО

Цю групу обрізають найменше, тому що більшість плетистих троянд квітує саме на торішніх пагонах — дворічних. Вирізають несформовані й пошкоджені гілочки. Щоб кущ активно нарощував габітус, його проріджують.

Якщо така троянда ростиме на опорі — біля огорожі, арки, то висаджувати її треба під нахилом у бік опори. Формують гілки також під нахилом, але кут не нижчий за 45 градусів, щоб сік рухався рівномірно. Коли нахиляємо гілку, рослина активно випускає пагони вертикально до неї, а потім пишно цвіте.

Вирощувати троянди зовсім не складно, а ось задоволення від краси, створеної власними руками, безмежне. Якщо ця королева прикрасить ваш садок, ви отримуватимете неймовірну естетичну насолоду, — резюмує Тетяна Бубон.

⌂ Троянда добре поєднується із клематисами

 

ХТО ПОРУЧ ІЗ КОРОЛЕВОЮ?

Троянда — королева, не дуже прихильна до сусідів. Звичайно, садівники підбирають вдалі композиції для квітника, де ростуть троянди.

Відео: Використання троянд у ландшафтному дизайні

Розповідає Тетяна БУБОН, садівник-любитель з 20-літнім досвідом

У мене невеличка присадибна ділянка, на якій вирощую різні квіти, — розповідає Тетяна. — Висаджуючи інші рослини, залишайте місце для того, щоб зручно було обробляти троянду, котра потребує підгортання, та для розвитку інших культур. Тут ростуть лілії, які підкреслюють красу троянд і квітують, коли королева уже відцвіла. Троянда добре поєднується із клематисами, самшитом, лавандою, хвойними рослинами, котрі доповнюють одне одного і тішать око, коли королева відпочиває.

 

Спеціально для СонцеСад матеріал підготувала Дарина Дубинка

 

Зміст статей журналу СонцеСад №1/2022

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Як зберегти букет із троянд
Створюйте дивовижні композиції, щоб порадувати себе та рідних пахощами та переливом фарб прекрасної рослини вже у будинку, у вазі. Але як правильно зрізати, а потім зберегти букет, щоб продовжити відчуття свята? Пропонуємо поради експертів
Про використання троянд у букетах
Як підібрати букет-подарунок для певної люди­ни? Які троянди використовувати і скільки? Як гарно оформити букет? Як зробити так, щоб він довше не втрачав свіжості? Відповідає флорист
Афродита в царстві квітів
Про цілющі властивості троянди знали ще в античні часи
Щоб усе було в трояндах
5 порад для правильного зберігання троянд узимку від Марії Луканюк, спеціаліста із захисту рослин, агронома
Петро Хлєбнік: «Мої троянди за літо квітнуть тричі»
Хлопчина переймав досвід дядька, мріючи про власні сад та квітник. Зараз його обійстя нагадує оранжерею
Троянди. Любов, що зцілює і надихає
Історія Зої Яценко, читачки журналу СонцеСад, про любов до троянд
Що заважає троянді бути королевою (журнал СонцеСад №2/2021)
Хвороби, шкідники троянди та боротьба з ними
5 порад по вирощуванню троянд та правильного зберігання взимку
Правила вирощування троянд
Сучасна класифікація троянд
Види і особливості троянд
Троянди. 18 практичних порад по догляду за трояндами
Головні вимоги по догляду за трояндами

Рекомендовані товари!