Хости — окраса тінистих куточків саду (журнал СонцеСад 2/2022)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
24.03.2022

Хости називають королевами тіні. З весни до осені своїми розкішними різнобарвними листками зібраними в пишні прикореневі розетки вони створюють затишок і красу в тінистих куточках саду.

Про секрети вирощування хост «СонцеСаду» розповіла кандидатка біологічних наук, кураторка колекції цієї рослини Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України Оксана Перебойчук.

Оксана Перебойчук

Фото: Оксана Перебойчук

 

Основні правила вирощування

— Близько 40 видів хост зустрічаються у природній флорі помірної чи субтропічної зони Східної Азії. Зростають рослини у темних вологих лісах або в гористій місцевості біля річок, на схилах скель. Люблять вони тінь і вологу. Це дві основні умови для того, щоб хости розкрили всю свою красу сповна і в нашому саду, — розповідає Оксана Перебойчук.

— Попри цю особливість, загалом хости не вибагливі, — додає Оксана Перебойчук. — Їх дуже легко вирощувати й розмножувати. На одному місці рослини можуть рости до 20-25 років. Водночас із віком підвищується і їхня декоративність.

Навесні, якщо ґрунт не досить родючий, можна підживити хости комплексними добривами, до складу яких входить азот, фосфор, калій, а у другій половині серпня — фосфорно-калійними, але не додаючи азоту.

Для поліпшення декоративності після відцвітання бажано зрізати квітконоси.

 

Розмноження

— Розмножують тільки поділом кореневища або інвітро, — каже Оксана Перебойчук. — Звичайно, хости зав’язують насіння, але рослини, що виростуть із нього, не матимуть усіх декоративних ознак материнської рослини. Висіваючи насіння ви можете отримати свій власний сорт.

Щоб не втратити жодної посадкової одиниці, викопайте кореневище, обтрусіть добре від землі, при необхідності можна замочити у воді і промити, і лише потім обережно відділяйте ножем кожну розетку. Якщо ділимо хосту, не з метою розмноження, а щоб одержати вже наступного року повноцінні декоративні рослини, то кожна посадкова одиниця має складатися з 3–5 розеток і кореневище можна лише частково обтрусити від землі.

Ділимо хосту з метою розмноження

⌂ Фото: Ділимо хосту з метою розмноження

 

Садіння

Оксана Перебойчук запевняє, що найсприятливіші умови для садіння та поділу хост — кінець квітня – травень, кінець серпня – жовтень. Про те при необхідності рослини можливо ділити і пересаджувати і в літній період, лише бажано вибирати дощову погоду. При цьому залишаємо на розетці два-три укорочені на половину листки. При необхідності укорочують і  корені.

Хости висаджують у звичайний садовий ґрунт без підживлення. Викопуємо ямку завглибшки приблизно 20-25 см і такої ширини, щоб можна було розправити коріння.

Розправляємо корені, засипаємо землею і підтягуємо рослину догори, так щоб кореневище було на 3-4 см нижче поверхні ґрунту і ущільнюємо землю навколо рослини. Так корені вирівнюються. Посадивши, хосту рясно поливаємо водою, навіть якщо ґрунт вологий.

Висаджуємо хосту на 3-4 см глибше, ніж вона росла раніше. Згодом рослина підніметься над поверхнею ґрунту. Тоді бажано восени її замульчувати.

— Якщо на ділянці піщаний ґрунт, то необхідно викопати яму завглибшки 50–60 см, засипати дно глиною (шар завтовшки приблизно 10 см), а потім заповнити її родючим субстратом в який і висаджуємо рослину  —  радить Оксана Перебойчук.

Садіння хости

⌂ Фото: Садіння хости

 

Хвороби та шкідники

— Ці рослини дуже стійкі до шкідників і хвороб, — наголошує Оксана Перебойчук. — Іноді їх може вражати тля, але незначною мірою.

Несподівані вороги для хост у садах — гризуни, насамперед миші. Вони за зиму можуть повністю виїдати дорослі кущі. А влітку люблять поласувати хостами слимаки. Якщо у вас на ділянці багато слимаків ліпше вибирати сорти хост з жорсткими листками.

В останній час на Україні набуває масового поширення хвороба, яка вражає рослини понижуючи їх декоративність, а з часом уражені рослини можуть повністю загинути, — Х-вірус хости. Вірус передається через сік і вражає лише хости. Цю хворобу вилікувати не можна. Заражені екземпляри знищують.

 

Хости з іншими рослинами в ландшафтних композиціях

— Найкращі сусіди для хост —  тіньо- й вологолюбні рослини, до яких належить і вона: гейхери, астильби, папороть та інші. На передньому плані можуть рости більш низькорослі рослини, наприклад, різні барвінки. Якщо маємо один кущ хости, біля нього можна посадити крокуси. Хости чудово виглядають й у монокультурі.

Астильба та хоста — чудово доповнюють один одного

⌂ Фото: Астильба та хоста — чудово доповнюють один одного

Наші королеви тіні матимуть дуже ефектний вигляд від періоду розпускання листя і до пізньої осені, якщо забезпечимо їм достатній полив.

Спеціально для «СонцеСада» матеріал підготувала Олена Березкіна

 

Купити саджанці хости

 

Зміст статей журналу СонцеСад 2/2022

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Рододендрони, азалії і кальмії: правила посадки, догляду та підживлення
Рододендрони гарно ростуть навіть в затінку і вражають своїми великими суцвіттями, але у кислому ґрунті
Вейгела — вічна весна у вашому саду
Вейгела — гарний квітучий декоративний кущ.
Неперевершені хости
Особливе зацікавлення серед садівників-аматорів України в останні роки викликають представники роду Хоста (Hosta). Посадка, догляд, розмноження
Зимостійкі гортензії
У цього надзвичайно красивого листопадного куща квіти — крупні зонтики на кінчиках пагонів. Шапки суцвіть бувають найрізноманітніших кольорів. Які гортензії є зимостійкими
Азалії та магнолії — неперевершена краса вашого саду
Особливості вирощування та догляд за азаліями та магноліями
Дивовижна юка: особливості рослини
Знайомимося з надзвичайно красивою і оригінальною юкою

Рекомендовані товари!