Верба б’є по хворобах (журнал СонцеСад №1/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
12.05.2021

Верба – особлива рослина для українців. Оберіг, який відганяє злих духів і щороку освячується, аби в хаті панували щастя й достаток. Цю рослину оспівано у фольклорі – без верби й калини нема України. А ще це дуже відомий і помічний лікувальний засіб. Чи знаємо ми про всі його секрети?

Тетяна Гарник, професор

Вчені – тільки за

Лікувальні властивості верби підтверджені науковими дослідженнями. Саме з цієї рослини вчені вперше «видобули» саліцилову кислоту й синтезували багато її похідних речовин, з яких сучасна фармацевтична промисловість виробляє ефективні протизапальні, знеболювальні, протиревматичні засоби.

Також у її складі є дубильні речовини, глікозиди, пектини, мінеральні елементи, алкалоїди, аскорбінова кислота. 10 г кори верби прирівнюють до таблетки аспірину. У світі налічується сотні видів цього дерева, в Україні прижилося близько 30 із них, але найбільші цілющі властивості має верба біла. Так, та сама, що легко приживається на новому місці, швидко росте й не потребує особливого догляду.

Верба шукає воду, а люди – ліки

Перші згадки про лікувальні властивості верби з’явилися ще за часів Діоскорида. А відтоді й давні лікарі, й народні цілителі відкривали для себе дедалі більше унікальних особливостей цієї рослини. Зокрема, з давніх-давен наші предки використовували відвар із молодих гілочок верби при лихоманці. І лише зараз стало зрозуміло, що інтуїція їх не підводила. Адже доведено, що цей напій (як і відвар із листків та кори верби) сприяє виробленню інтерферону в організмі, тому при застуді, вірусних захворюваннях є незамінними ліками. Такий засіб дуже помічний при хворобах верхніх дихальних шляхів, запаленні сечовидільної системи, як протигарячковий, потогінний, протимікробний. Приготувати його досить просто: 2 ст. л. сировини на 400 мл окропу, довести до кипіння, настоювати годину, пити по 1 ст. л. чотири рази на день до їди. Цей засіб годиться й для полоскання горла (8–10 разів на день).

Верба схожа на жінку

З одного боку – «плакуча», з іншого – стійка до всіляких випробувань долі. Тому народна медицина обрала її для лікування жіночих хвороб. Зокрема, при маткових кровотечах та інших гінекологічних проблемах допомагає такий відвар: 1 ст. л. подрібненої кори на склянку окропу, настоювати в термосі протягом 5–6 годин, пити тричі на день по столовій ложці через 30 хв. після їди, а у разі посиленої кровотечі – 6–7 разів на день таку саму дозу.

Енергетична сила цього дерева також важлива. Коли вам сумно, маєте камінь на душі, підійдіть до верби, сховайтеся в її затінку, послухайте, як вітер шелестить у кроні, як ніжно шепоче листя, – дерево забере ваш смуток й поплаче разом із вами. Адже всі фізичні недуги починаються на психосоматичному рівні. Недаремно у Східній Європі вербу називають сум-деревом, вірять у те, що вона забирає в себе фізичний біль і душевні муки того, хто поруч. У дохристиянські часи вербу вважали символом народження й відновлення прихованої енергії.

⌂ Кора верби

Ванни чи всередину?

У деяких випадках можна поєднати ці види лікування, у деяких – достатньо одного варіанта.

Гігієна й не тільки

Верба – чудовий гігієнічний та косметичний засіб. Ванни з неї позбавлять неприємного запаху при спітнінні ніг, усунуть свербіж шкіри, відварами радять мити голову, аби позбутися лупи, й умиватися, щоб надовго зберегти молодість обличчя. Чайну ложку подрібненої сухої кори настоювати протягом восьми годин у двох склянках води, робити ванночки впродовж 5–15 хвилин або використовувати для вмивань.

⌂ Лікувальні властивості верби підтверджені науковими дослідженнями

Також можна використати з лікувальною метою порошок із висушеної кори верби: ним притрушують рани, виразки, використовують для приготування примочок чи присипок при екземі. Цей засіб можна вживати й усередину при хворобах шкіри (по 1 г із водою три рази на день після їди).

Зламай вербу – не ламатиме тіло

Тим, хто страждає на остеохондроз, варто скористатися вербовим віником у лазні, де верба б’є й лікує одночасно.

Свіжі листки верби також використовують зовнішньо: прикладають до хворих суглобів (на ніч як компреси), а також тоді, коли болить голова (листки потрібно трохи прим’яти й покласти на чоло, тримати, доки біль вгамується).

Увага! Препарати з верби можуть подразнювати слизову оболонку шлунка, тому хворим на гастрит чи виразку слід бути дуже обережними.

Акція!. Як виняток ми відкрили Вам доступ до журналу "СонцеСад" і запрошуємо передплатити його тут

Скачати електронний варіант журналу тут

Зміст статей журналу СонцеСад №1/2021
Надзвичайна звичайна айва (журнал СонцеСад №1/2021)
Ягідне царство Анатолія Гребенника (журнал СонцеСад №1/2021)
Актинідія любить українські землі (СонцеСад №1/2021)
Гіменокаліс – лілія-павук (журнал СонцеСад №1/2021)
Пересаджуємо лілійник (журнал СонцеСад №1/2021)
Королева ночі тубероза (журнал СонцеСад №1/2021)
Лесина Груша в саду (журнал СонцеСад №1/2021)
Лілія як дерево! (Журнал СонцеСад №1/2021)
Кизил сотні літ щороку рясно плодоносить (журнал СонцеСад №1/2021)
Секрети вирощування картоплі (журнал СонцеСад №1/2021)
Вирощуємо смачну картоплю (журнал СонцеСад №1/2021)
Жимолость – максимум користі, мінімум клопотів (журнал СонцеСад №1/2021)
Астильба – тіньовитривала краса надовго (журналСонцеСад №1/2021)
Десять правил вирощування груші (журнал СонцеСад №1/2021)
Хурма – досить легка культура для вашого саду (журнал СонцеСад №1/2021)
Флокс садовий – невибаглива краса (журнал СонцеСад №1/2021)
Червонощокі яблука - діти сонця (журнал СонцеСад №1/2021)

 

LinkedIn
WhatsApp
Telegram