Примули люблять вологу та затінок (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

⌂ Оксана Перебойчук, кандидатка біологічних наук, наукова співробітниця Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН

Після довгої зими тішимося кожним сонячним днем, шукаємо поглядом набубнявілі бруньки й первоцвіти, які не бояться ранкових приморозків і сповіщають нам, що стече зима блискучими струмочками й настане весна! Тільки-но сходить сніг, сад біля будинку вкривається святковим різнобарв’ям яскравих та непримхливих примул. Оксана Перебойчук, кандидатка біологічних наук, наукова співробітниця Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України, розповіла читачам «СонцеСаду», як вирощувати ці квіти.

Центром їх видового розмаїття вважають Швейцарські Альпи. Примули трапляються в Північній Америці, Європі, Азії, навіть Африці. Попри простоту, ці квіти оповиті легендами. Оскільки суцвіття схожі на в’язку ключів, інколи їх називають ключами богині кохання, краси та родючості Фреї (скандинавська міфологія). У Данії, як свідчить легенда, примула — образ небесної принцеси Ельзи, у Швейцарії — оберіг щастя та знак любові до Батьківщини.

Досвідчені садівники й початківці обов’язково виберуть свою особливу рослину, адже її рід нараховує близько 500 видів. Перші зацвітають із першими теплими промінчиками навесні, квітують і тішать протягом квітня-травня, проте деякі цвітуть навіть у червні, зокрема Зібольда. Серед ранніх видів популярні такі примули, як Весняна з крихітними дзвіночками та Висока з пишними шапочками. На травневі свята розкривається схожа на кульку морозива на паличці Дрібнозубчаста, рясно квітнуть Проста й Вушкова, яку ще називають ласощами для зайців.

⌂ Примула Гігант Селекта

Усі різновиди хворобо- та морозостійкі, низькорослі (від 20 до 30 см у період цвітіння). Різняться за побудовою суцвіття: однобічний зонтик, кулястий і звичайний. Зонтики деяких розміщені декількома ярусами — такі примули належать до групи канделябрових.

Варто пам’ятати, що рослини вологолюбні. Найбільше потребують поливання влітку, інакше можуть засохнути. Висаджувати їх краще на затінених грядках — під яскравим сонцем швидко вигорають. Фахівці наголошують: висаджуючи квіти під кроною дерев, вологою з ґрунту живляться не лише примули, а й самі дерева.

Якщо вам подарували букет примул, висадіть їх на власній ділянці, коли відцвітуть, і подбайте про те, щоб не перемерзли. Тоді навесні милуватиметеся ніжними первоцвітами.

 

Зміст статей журналу СонцеСад 4/2021

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Cухоцвіти. Застиглі барви літа
Пе­ред тим, як дати волю фантазії в хо­лодну пору року, навесні та влітку треба докласти рук до вирощування головних складових флорис­тичних композицій. Досвід пані Валентини
Легенди тюльпанової долини
На Херсонщині є квітуча Маленька Голландія, яку створив фермер із села Любимівки Олег Демченко
Цибулькові квіти. Квітковий рай
Цибулинні квіти підходять для створення ранньовесняних, літніх і навіть осінніх композицій. Особливості їх вирощування та створення ландшафтних композицій
Долина нарцисів
Є в Україні справжнє природне диво — ціла долина дикорослих нарцисів
Весняні первоцвіти у вашому саду
Створюємо квітковий рай
Квіти-однорічники: як прискорити літо
Вирощування однорічних квітів з розсади

Рекомендовані товари!