Як з одного куща лохини отримати 1000 гривень?

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
17.07.2020

⌂ Кущ лохини за сезон може вродити п’ять і більше кілограмів ягід. Якщо ціна на ринку 200 гривень, то дохід з однієї такої рослини становитиме 1000 гривень. Отримає його кожен, хто опанує технологію.

          Володимир Ігорович з новим сортом лохини Фіолент

Володимир Ігорович Дмитрієв, спеціаліст із розсадництва, автор унікального найсолодшого сорту лохини Фіолент, радо ділиться з читачами СонцеСаду, як посадити лохину і як доглядати за нею. Він наголошує, що вона серед решти ягідних — «леді», яка не пробачить господарю незнання її природи й некомфортних умов.

(ред.: Про унікальний найсолодший сорт Фіолент читайте тут)

Кислий ґрунт. За своєю фізіологією коріння лохини и (чорниці високорослої) не має всмоктувальних волосків, тому користується «послугами» грибів, які оселяються на коренях саджанців і допомагають їй отримати поживні речовини в доступній формі. Якщо симбіоз рослини й грибів — мікориза — не склався, лохина голодуватиме. Утворюється мікориза лише в кислому ґрунті, pH якого має становити 4–4,5.

М’яка вода. Якщо поливання здійснювати жорсткою водою, тобто з високим вмістом лугу (солей), кислотність ґрунту знизиться й мікориза не розвиватиметься. Отож, аби зберегти кислотність, вода (хай би звідки була – з колодязя, відкритої водойми чи артезіанської свердловини) має бути м’якою. Щоб пом’якшити воду, застосовують сіркову або фосфорну кислоту. Розчин кислоти додають до поливної води.

    Лохина — вибаглива пані і вкрай не любить перезволоження і посухи

Крапельне поливання. Зазвичай ягідні культури, яким господар періодично підливає під корінь два-три відра води, вдячно ростуть і родять. Тільки не лохина. Вона хоче відчувати легку зволоженість постійно. Попри те, їй не до вподоби, коли вологи так багато, що кореням важко дихати. А вони в неї досить глибокі й розгалужені — до 40 см.
Постійну зволоженість можна забезпечити лише за допомогою крапельного поливання. На присадибній ділянці варто встановити на висоті від метра до двох металеву або пластикову діжку на 100-150 л і приєднати до неї крапельну систему. Прокладають крапельну стрічку з обох боків куща, ближче до нього. Поливають раз на два-три дні, залежно від погоди. Один кущ потребує не менше двох літрів на день. При тривалій довга спеці рослина потребує удвічі більше води.
Перевірити, чи досить вашим рослинам вологи, можна так. Підкопуєте гребінь, на якому посаджено кущ,, на глибину сантиметрів 20, берете грудку землі, стискаєте в руці. Якщо вона злипається, не осипається, усе гаразд. Волога, що виступила між пальцями, свідчить про те, що об’єм води в розрахунку на один кущ треба зменшити.
Той, хто готовий забезпечити правильне поливання саджанців, може без вагань прямувати далі. 

Відео «Чорниця (лохина) ДЮК». Консультує Дмитро Гончарук, співвласник господарства «Фруктовий сад АТ»:
 
Це відео можете подивитися на YouTube-СонцеСад у гарній якості! Тисніть на відео!
Підпишіться на наш YouTube-СонцеСад! Будьте у курсі наших відео-новин!

Підготовка субстрату. Кожен сорт лохини потребує кислого ґрунту. До кислих належать легкі — торфові й піщані. Та навіть за їх наявності варто готувати субстрат, у якому пропорція материнського ґрунту та органіки (верхового торфу, будь-якої тирси, хвойної підстилки) становитиме 50 на 50. Важливо дуже ретельно перемішати складники. До субстрату, до якого входить суглинок, можна додати трохи піску. Далі треба викопати рівчак або яму (для поодиноких кущів): на піщаних ґрунтах і суглинку — завглибшки 40 см і 60–70 см завширшки. Насипають підготовлений субстрат. Зверху роблять гребінь чи горбик заввишки 15–20 см.
Найскладніший випадок — жирний чорнозем, щільна глина. У субстраті для таких ґрунтів материнського є лише 5%, решта — річковий пісок, хвоя, тирса, верховий торф (pH 4–5). Низинний торф або озерний торф, який ще називають сапропель, не годяться. До перехідного торфу (чорний, напіврозкладений) треба додати хвої, тирси, а також сірки (30–50 г на квадратний метр або склянку на кубометр). Для вирощування на такому ґрунті рівчак чи яму для саджанців слід копати трохи глибше — до 60 см. На дно приблизно на десять сантиметрів насипають дренаж, наприклад подрібнену соснову кору (її купити можна недорого).
Після висаджування лохини ґрунт під саджанцями мульчують подрібненою корою.

⌂ Анатолій Зварич

(ред.: тернополянин Анатолій Зварич на 12 сотках чорнозему (котрий геть не підходить для цієї культури) розмістив 612 саджанців лохини і уже має сотні тисяч гривень з плантації (детальніше читай тут). Подумай: можливо, лохина і твій гарант фінансової незалежності?!)

Чи правильно підготовлений субстрат, можна визначити за допомогою лакмусового папірця, а краще – в лабораторії. Ознаками поганого стану лохини є хлороз і малий приріст, який має становити півметра на рік.


                               ⌂ За недостатньої кислотності у лохини розвивається хлороз і рослина гине

Площа живлення. Гноєм лохину не підживлюють, використовують водорозчинні комплексні добрива, які подають через крапельне зрошення. У березні та після цвітіння під дорослий кущ варто дати 30–50 г нітроамофоски, на початку достигання ягід — ще раз, але вже менше, 20–30 г. У середині літа підживлення слід припинити, інакше рослина активно розвиватиметься, гілки не визріють і погано перезимують.
Під час промислового висаджування відстань між саджанцями має бути метр; міжряддя — 2,5–3 м. За такої схеми садіння першого року врожай становитиме 150 г, другого — 500–600 г, третього — 1,5–2 кг, четвертого — 3 кг, а п’ятого — 4–5 кг. Кущ у цьому віці матиме розмір 1–1,2 м заввишки й діаметр 1 м.


⌂Плантація лохини з дорослими великими кущами

На присадибній ділянці відстань між саджанцями можна зробити більшою, тоді кущі будуть потужніші. Якщо для саджанця зробити більшу яму (приміром, діаметром метр), заправити її, підживлювати рослину, то такий окремо стоячий кущ за п’ять років виросте понад два метри заввишки. Окрім того, урожай дасть удвічі більший — до 6 кг. Особистий рекорд Володимира Дмитрієва — це 9 кг із куща віком десять років. Але є і випадки, коли лохина давала за сезон до 15 кг.

 

⌂ Кущ лохини може сягати до двох метрів

 

Олена СУХОРУКОВА

Візьміть до уваги: Купити якісні саджанці лохини (чорниці високорослої) різних, розмірів і віку можна недорого в Інтернет-магазині СонцеСад. Є тут і ранні сорти (Шантиклер, Дюк, Патріот, Река, Спартан, Фіолент) і середні сорти (Блю Кроп, Блю Голд, Бонус, Деніс Блю, Бригітта, Легасі, Торо) і пізні сорти ( Ковіль, Еліот).

Відео «Чорниця (лохина). Коли проводити обрізку?»
. Консультує Дмитро Гончарук, співвласник господарства «Фруктовий сад АТ»:

Це відео можете подивитися на YouTube-СонцеСад у гарній якості! Тисніть на відео!
Підпишіться на наш YouTube-СонцеСад! Будьте у курсі наших відео-новин!

Читати ще

Найсолодший сорт лохини... український!!!
Лохина... на чорноземі!
Лохина швидко завойовує світ

Як виростити смачну лохину

Чорниця чи лохина? Чому виникла плутанина в назвах?

Еколохина із Закарпаття



LinkedIn
WhatsApp
Telegram