Як створити магію кам’яних садів самотужки (журнал СонцеСад 2/2022)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
24.03.2022

Сьогодні дедалі більше власників присадибних ділянок відмовляються від звичайних квіткових клумб на користь рокаріїв та альпійських гірок. Адже там ваблять красою не лише рослини, а й камені.

Каміння завжди додавало пейзажу величі, загадковості, а багато народів наділяє його особливою, містичною силою. Однак створити справжню магію кам’яних садів зможете самотужки, якщо озброїтеся знаннями в цій сфері. Скористайтеся рекомендаціями експерта «СонцеСаду» Олега Божка.

Все починається з паперу: правила планування кам’яного саду

Перед тим як скуповувати камені, рослини, розробіть план на папері — накресліть масштаб кам’яного саду, який хотіли б мати. Врахуйте всі дрібниці: можливості своєї ділянки, власну фінансову спроможність, бажаний розмір саду, місце його розташування (рівна поверхня, схил, сонячна ділянка, затінена чи поблизу водойми). Інакше спинитеся на півдорозі або створите не те, що бажали.

Отож, розробіть на папері дизайн кам’яного саду, розташувавши камені й рослини там, де хочете. Далі поміркуйте, які розміри каменів та рослин вам до вподоби.

Часто початківці запитують: чим відрізняється альпійська гірка від рокарію? І там, і там поєднують камені й рослини, створюючи з них цілісну гармонійну композицію. Але таку гірку називають альпійською тому, що на ній є рослини, які можна знайти в Альпах. Решта — просто гірський ландшафт, рокарій.

Гірський ландшафт, рокарій

⌂ Фото: Гірський ландшафт, рокарій

Непорушна скеля кам’яного саду

Альпійська гірка — це не просто земляний насип, на якому розкладено камені та висаджено квіти. Така «споруда» триматиметься недовго, а розповзеться, розмиється водою і просяде. Спочатку треба спорудити надійний «скелет», який її утримуватиме.

Використайте стару биту цеглу, битий бетон, гравій — все, що не змінює кислотності грунту й підійде для дренажу. Викладайте їх несуцільним шаром, щоб не застоювалася волога. Такий «скелет» утримуватиме гірку на відповідній висоті й дозволятиме рослинам дихати.

Зверху можна розстелити агроволокно. Потім насипати піску. Зверху — звичайного ґрунту, до якого додати керамзиту, гравію. Тобто це має бути суміш, яка водночас і поживна для рослин, і повітро- та водопроникна. «Фундамент» гірки готовий. Далі «будуємо» її яруси. Але перед тим треба оформити перше коло гірки, тобто виставити навколо «скелета» каміння.

 

Яке каміння краще використати

Багато господарів вважає, що для оформлення рокарію чи гірки треба використовувати дороге каміння. Але це не так. Не женіться за декоративним камінням, яке, можливо, і красиве, але на гірках має неприродний вигляд.

Ваше завдання — створити імітацію природного ландшафту! Наприклад, білосніжні декоративні камені, добуті з-під землі, під впливом повітря темнішають, а якщо ще й лежатимуть у тіні, то покриються мохом і втратять ошатність. Тож краще підбирати інші, серед яких піщаники.

Також можна повторювати кольори каменів. Зокрема, такого самого забарвлення, як і сходи вашого будинку. Мох матиме тоді природніший вигляд, додаючи композиції оригінальності. Найкрасивіші камені викладайте на лицьовому боці гірки.

Варто знати!

Важливо вибрати правильний розмір каміння. Якщо всі камені великі, гірка буде громіздка. Знову стануть у пригоді гори, де скелі не на підбір, однак і велике розмаїття розмірів — це перебір. Досить трьох фракцій із дуже дрібним, середнім та великим декоративним камінням.

 

Квіткова піраміда

Перше коло (хоча це може бути довільна форма) завершено, далі формуємо альпійську гірку з кількох ярусів. Тобто зробили перший поверх, потім створюєте другий — менший за розміром. Так само робимо шар із каменю, знову засипаємо його ґрунтовою сумішшю. Облаштовуємо не більше трьох таких ярусів.

Не варто робити конусоподібну гірку. На верхівці має бути плато з невеликим заглибленням у центрі, щоб там утримувалася вода, звідки вона найшвидше витікатиме через дреновані яруси. Отже, поле для ваших фантазій підготовлене. Тепер берімося до висаджування її окраси!

 

Правила вибору рослин для гірок і рокаріїв

1. У кам’яному саду не висаджуйте багато рослин. Згодом вони розростуться і квітник матиме неохайний вигляд, за ним важко доглядати.
2. Не треба збирати цілу колекцію рослин на гірках, посадіть максимум п’ять їхніх видів. Якщо гірка велика, висадіть по кілька рослин одного виду на всій площі, наприклад кущики лаванди. До того ж ці рослини згодом самі розсіватимуться і розростатимуться.
3. Не рекомендовано використовувати рослини, якими невдовзі заросте уся гірка. Наприклад, ялівець Мінт Джулеп, який уже через п’ять років заступить не тільки сусідні рослини, а й камені. Перед тим як плануватимете дизайн гірки, вивчіть культури, які висаджуватимете, щоб знати, якою буде рослина заввишки чи завширшки за кілька років.
4. Якщо не боїтеся зайвих клопотів, висаджуйте рослини, які можна підстригати, щоб вони не затінювали сусідів. Хочете виростити великий кущ — вибирайте рослину з потужними можливостями росту.
5. Композиція гірки залежатиме від вашого задуму, однак вона має бути структурна, навіть якщо й контрастна. Тобто складатися з рослин приблизно одного розміру та форми, які контрастуватимуть тільки завдяки кольорам.

Композиція гірки має бути структурна, тобто складатися з рослин приблизно одного розміру та форми

⌂ Фото: Композиція гірки має бути структурна, тобто складатися з рослин приблизно одного розміру та форми

 

Що ростиме на маківці — чим прикрасити верхній ярус кам’яного саду

Якщо виникла ідея створити контрастну готичну гірку, на її верхньому ярусі можна посадити два чи три колоноподібні ялівці. Врахуйте площу верхнього плато, адже один такий ялівець може вирости діаметром метр і більше.

Також зауважте, що завдяки підстриганню ялівець буде схожий на кипарис (діаметром 50–60 см) і ростиме вгору. Якщо площа плато більша, там може вміститися й три ялівці.

Варто знати!

Окрім вертикальних рослин, верхній ярус можна прикрасити ґрунтопокривними, які не затінюватимуть нижні яруси (ялівці, очитки).

 

Формуємо другий ярус гірок і рокаріїв

На середніх ярусах гірки висаджуйте вищі рослини, з-поміж яких лаванду, туї. І неодмінно подбайте про те, аби по всій композиції було рівномірно розподілено вічнозелені рослини (туї, самшити, навіть карликові сосни), щоб гірка протягом усього року зберігала декоративність.

Вічнозелені рослини потрібно розподіляти рівномірно

⌂ Фото: Вічнозелені рослини потрібно розподіляти рівномірно

 

Які рослини краще висаджувати на нижньому ярусі кам’яного саду

На нижньому ярусі висаджуйте низькі й середні рослини, до прикладу, гортензії (карликові та середні сорти). На задньому плані — декоративно-листяні кущі або декоративно-квітучі, наприклад спіреї.

Також на нижньому ярусі милуватимуть око лаванда, чебрець, тим’ян, ялівці ґрунтопокривні (заввишки 3–15 см). Однак пам’ятайте, що вони розростаються по землі, тож закривають чималу площу. Для гірок і рокаріїв, розміщених у тіні, ідеально підійде ґрунтопокривна рослина — вербівник монетний, а також хости, моховинки.

Важливо!

Для гірок і рокаріїв часто використовують злакові трави. Вони дуже привабливі поряд із сучасними будівлями й додають саду динаміки, оскільки рухаються від кожного подиху вітру.

 

На сонці чи в тіні: обираємо рослини для гірок і рокаріїв

Асортимент для сонячної гірки набагато більший, ніж у тіні. Для тіні вибір рослин дуже обмежений. Серед них небагато таких, які можуть бути яскравими. Зазвичай це стримана палітра кольорів (білий, бузковий, ліловий).

У тіні мають чудовий вигляд різні сорти папороті. Краще віддати перевагу середнім і карликовим сортам. Невисокі азалії можуть бути фокусними насадженнями на тіньовій гірці.

Асортимент для сонячної гірки набагато більший, ніж у тіні

⌂ Фото: Асортимент для сонячної гірки набагато більший, ніж у тіні

 

Гармонія кольорової гами кам’яного саду

Вибір кольорової гами для кам’яного саду також залежить від ідеї композиції. Бувають вони різними.

• Монотонна. Для неї вибирають сірі та сіро-зелені кольори. Хочете створити кримський схил, використайте кактуси (наприклад, опунцію, яка добре перезимує), очитки, які плетуться.
• Монотонна з елементами контрасту. На тлі монотонної кольорової гами можна висадити три (чи іншу непарну кількість) рослини контрастних кольорів.
• Мікс. Також можна вибрати три або максимум п’ять базових кольорів і плавні відтінки, приміром, лимонні (спірея японська, очитки, ялівці). Це велика палітра, але вона не занадто яскрава.

Пам’ятайте, якщо ваша композиція буде природна й гармонійна за формою і кольоровою гамою, то довше милуватиме око та матиме розкішний вигляд.

 

Купити декоративні рослини

 

Зміст статей журналу СонцеСад 2/2022

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Неперевершені хости
Особливе зацікавлення серед садівників-аматорів України в останні роки викликають представники роду Хоста (Hosta). Посадка, догляд, розмноження
Сосна — чарівна гостя саду
Сосни — одні з найдекоративніших дерев у наших парках і скверах. Навіщо її вирощують в садах?
Спірея — літня королева
Біологічні особливості спіреї. Як доглядати за цією декоративною рослиною
Декоративні хвойники
Як підібрати хвойники та яким має бути догляд за ними
Тамарикс, казковий кущ
Вирощування, догляд та користь
Дивовижна юка: особливості рослини
Знайомимося з надзвичайно красивою і оригінальною юкою

Рекомендовані товари!