Гладіолус — аристократ серед квітів

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
11.01.2022

Якщо троянду вважають королевою квітів, то гладіолус може з повним правом претендувати на звання квіткового короля! Він символізує військову доблесть, силу характеру, вірність, щирість, чесність. У Стародавньому Римі гладіолус вважали оберегом воїнів, вірили, що він захищає у бою та дарує перемогу.

Про секрети вирощування цієї дивовижної квітки «СонцеСаду» розповіла Ольга Тимченко, кандидатка біологічних наук, наукова співробітниця Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка.

⌂ Ольга Тимченко, кандидатка біологічних наук, наукова співробітниця Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка

 

ГЛАДІОЛУС: УНІВЕРСАЛЬНИЙ ТА РІЗНОМАНІТНИЙ

Гладіолус гарний як на клумбі, рабатці, так і в букеті. Завдяки різноманітності забарвлення та шляхетності його форм квітникар має необмежені можливості для аранжування. Зрізані й поставлені у вазу суцвіття поступово розкривають свої бутони, зберігаючи декоративність протягом 7–10 днів.

У природі налічується 103 види. Селекціонери створили десятки тисяч сортів гладіолусів і щороку виводять нові. Можна знайти сорт із квітками найрізноманітнішого забарвлення, діаметром від 5 до 15 см, з гофрованими або гладкими пелюстками. Ранні гладіолуси зацвітають у середині липня, середні — у середині серпня, пізні — у вересні.

⌂ У колекції гладіолусів Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка налічується близько 300 сортів, тут провадять селекційну роботу, виводять нові власні сорти

 

НЕЗВИЧАЙНИЙ БАГАТОРІЧНИК

Якщо плануєте вирощувати ці дивовижні квіти, варто знати, що гладіолу — багаторічник, який не зимує у відкритому ґрунті. Залишати на зиму в ґрунті його бульбоцибулини в наших широтах не можна, на зиму їх треба викопувати.

 

ВИСАДЖУВАННЯ ГЛАДІОЛУСІВ

Гладіолуси розмножуються бульбоцибулинами та їхніми відростками — дітками. Висаджують бульбоцибулини в добре прогрітий ґрунт зазвичай на початку травня, дітки — у квітні.

⌂ Бульбоцибулини та їхні відростки — дітки

 Для вирощування гладіолусів вибирають добре освітлену сонцем ділянку.

Дітки вкриті дуже щільною оболонкою. Якщо їх посадити в землю, вони можуть пролежати рік або й два. Щоб молодий відросток гарантовано проріс, його зазвичай очищають від оболонки. Висаджуючи, можна притиснути, щоб клацнув. Так усередину надходитиме волога.

Перед садінням дітки кладуть на вологу тканину й тримають приблизно тиждень у прохолодному місці. Коли починають проростати, з’являються корінці та паростки, це сприятливий період для висаджування їх у ґрунт.

Але спершу для профілактики хвороб бульбоцибулини й дітки обробляють отрутохімікатами (інсектицидами та фунгіцидами), розчином марганцівки чи настоєм тютюнового пороху в теплій воді. Температура цього настою має бути приблизно +40–43°C, але не вище 45°C. У цьому розчині посадковий матеріал тримають приблизно 40 хвилин.

Садимо гладіолуси просто, дотримуючись такого правила: цибулинні висаджують на глибину, що дорівнює висоті трьох цибулин. Викопуємо борозенку. Дітки садять на глибину 3–5 см. Якщо маєте компост, що добре перегнив, можна його покласти на дно канавки. Туди ж насипають пісок, але це не обов’язково. Потім укладають бульбоцибулини. Відстань між ними має бути три діаметри бульбоцибулини. Відстань між борозенками 20— 25 см.

⌂ Правильна посадка цибулин гладіолусів

Органічні добрива під гладіолуси вносять дуже обережно, тому що цибулини можуть загнити. Через свіжий перегній також поширюються інфекції.

Якщо вирішили вносити органіку, то беріть перегній, що добре перепрів. Свіжим гноєм у жодному разі удобрювати не варто.

 

ПОЛИВАННЯ

Зазвичай під час садіння гладіолуси не поливають, бо навесні досить вологи. Але якщо дуже сухо, то, звичайно, треба полити. Коли відростає листя, починаємо поливати, бо гладіолуси потребують достатнього зволоження в період вегетації.

 

ПІДЖИВЛЕННЯ

Підживлювати гладіолуси можна мінеральними добривами.

Упродовж періоду вегетації проводять три підживлення: перше — коли утворюється другий-третій листок (зі значним переважанням азоту); друге — під час бутонізації (без азоту, лише ка лій та фосфор); трете — після цвітіння для утворення цибулини (також без азоту, тільки калій і фосфор).

⌂ Сорт Чарівний Ранок ефектно буде виглядати в букеті для будь-якого випадку

 

ЗРІЗУВАННЯ ДЛЯ БУКЕТІВ

Коли зрізаєте квіти для букета, залишайте на рослині якнайбільше листя. Суцвіття краще виламувати вручну, а не вирізати секатором, щоб через зріз із соком не потрапила інфекція.

 

ПОСАДКОВИЙ МАТЕРІАЛ

Наприкінці вересня — на початку жовтня бульбоцибулини викопують, видаляють листя (краще обламувати), розкладають у приміщенні при температурі приблизно +25°C і підсушують протягом двох тижнів. Потім відокремлюють дітки, з яких надалі утворюються молоді бульбоцибулини. Дітки зберігають в окремому місці.

Після просушування зберігають бульбоцибулини при температурі 5–10°С вище нуля. Під час зберігання постійно оглядають їх, щоб не загнивали й не заражували тих, що поруч.

Розповіла ексклюзив для СонцеСад Ольга Тимченко, кандидатка біологічних наук

 

Зміст статей журналу СонцеСад №1/2022

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Гіацинт: квітка дощу для прикраси вашого саду
Квітка дощу — саме так у перекладі з грецької звучить назва цієї чарівної квітки. Посадка в саду, догляд та способи зберігання цибулин гіацинтів
Іриси — діти сонця
На які підводні камені може наштовхнутися початківець у вирощуванні ірисів і як їх обійти без втрат розповідає квітникар-селекціонер Геннадій Мамченко. Агротехніка вирощування бородатих ірисів
Коли висаджувати гладіолуси
Передпосадкова підготовка гладіолусів
Гіменокаліс — лілія-павук (журнал СонцеСад №1/2021)
Вирощування та розмноження гіменокалісу
Гіпеаструм — розкішний букет на вашому вікні
Голландська компанія «Jan de Wit en Zonen B. V.» експортує цибулини гіпеаструму (амариліса) більш як до 24 країн світу. Гарантує зразкову якість і стовідсоткову відповідність сорту.
Ольга Мехеда: "Любов моя — гладіолуси"
Наша читачка з власного багаторічного досвіду сформувала правила, дотримуючись яких, ви зможете виростити здорові і красиві квіти

Рекомендовані товари!