Тішить око різнобарв’я: вирощуймо пишні айстри! (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

⌂ Селекціонерка Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України Ганна ГОРАЙ

Хтось асоціює цвітіння айстр із початком навчального року, а дехто — з вінцем літньої пори. Різнобарв’я цих квітів тішить завжди. Однак для того, щоб виростити красиві айстри на власній ділянці, варто врахувати поради тих, хто професійно їх селекціонує. Нині рекомендаціями щодо вирощування цих пишних квітів із нашими читачами ділиться селекціонерка Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка НАН України Ганна ГОРАЙ.

⌂ Сорт Жемчуг

 

Чому айстри не сходять?

Щоб барвисте різноквіття айстр тішило око, передусім варто вибрати якісне насіння. Якщо є можливість, не завадить добре роздивитися насінини. Вони мають бути великі й виповнені, правильно сформовані. Якщо посівний матеріал плаский та дрібний, він неякісний.

— Купуючи насіння, — радить Ганна Горай, — віддавайте перевагу вакуумним упаковкам. Вибираючи паперову, обов’язково варто звернути увагу на рік виробництва насіння, адже в такому пакуванні воно зберігається не більше як рік. І навіть якщо на пакетику зазначено довший термін зберігання, зважте, що вже наступного року схожість насіння суттєво знизиться. Тобто невідомо, чи зійдуть айстри.

 

Своє насіння?

Дуже красиві квіти закохують у себе, і, звичайно, господиня хоче й наступного року мати розкішну клумбу, тому й збирає насіння. Однак, застерігає наш експерт, неправильно заготовлений посівний матеріал теж може стати причиною того, що айстри не сходять чи вироджуються.

⌂ Сорт Одарка

— На жаль, вирощування айстр із власноруч зібраного насіння не завжди успішне, — розповідає Ганна Горай. — Стійкий генотип зберігається лише у відібраних сортових квітів. Якщо ж насіння зібране з несортових айстр, то генотип коливатиметься. Навіть насіння квітів одного кольору та типу може дати лише певний відсоток сортових айстр. Інші вже матимуть не такий колір або ж будуть ромашкоподібні. Тому збирати насіння варто лише зі здорових квітів, які відповідають сорту.

Ромашкоподібними айстри згодом стають також і тому, що кожен вид прагне залишити після себе потомство. Що вища їхня махровість, то менше насіння. Рослина тому зменшує махровість, щоб продукувати більше насіння.

 

Готуємо ґрунт для айстр

Щоб квіти були красиві та пишні, заздалегідь підготуйте й ґрунтосуміш. Оптимальний варіант для теплиці — змішати чорнозем, пісок та листяний перегній. На відкритій ділянці до глинистого ґрунту можна додати трохи піску, до піщаного — чорнозему.

Щоб виростити омріяні клумби айстр, у жодному разі не варто висівати чи висаджувати їх після гладіолусів. Адже ці різновиди страждають від однакових хвороб. Ідеальний варіант, коли на ділянці айстри ростуть не частіше ніж раз на п’ять років. Місце для цих квітів краще вибирати на сонячному боці. Непогано їм і в затінку, особливо якщо літо дуже спекотне.

⌂ Сорт Дарунок матері

 

Висіваймо айстри правильно!

Перед висіванням насіння високої якості заздалегідь замочувати не треба. Однак, висіваючи квіти на розсаду в ящики чи відразу на грядку, ґрунт варто обробити протигрибковими засобами. Наприклад, концентрованим розчином перманганату калію або будь-яким фунгіцидним препаратом.

Вагоме значення має і густота висівання. Відстань між насінинками має становити не менше 0,5 см, глибина — близько 0,5 см. Саме такої схеми дотримуються в Національному ботанічному саду імені М. М. Гришка, вирощуючи айстри без пікірування. Однак, якщо площі дозволяють, відстань між рослинами може бути ще більша, стверджує Ганна Горай. Якщо сіяти розсаду надто густо, її може вразити чорна ніжка. Це грибкова хвороба, яка атакує айстри, коли ґрунт перезволожений, а рослини засіяні з надмірною густотою чи й узагалі накладаються одна на одну. Оскільки контролювати вологість на відкритих ділянках складно, краще захистити рослини від захворювання ще на етапі посіву. Адже від чорної ніжки гине вся розсада, врятувати айстри від атаки хвороби вже неможливо. Дієві профілактичні засоби — посипання сходів попелом, обробка їх фунгіцидами та провітрювання теплиць. Якщо ж айстри висіяні купками, то їх варто розпікірувати, щоб ніжки не торкалися одна одної.

Що ж до поливання, то правило таке: краще недозволожити, ніж перезволожити.

Висівають айстри як навесні, так і восени. Утім, з огляду на те, що зимова погода нині непередбачувана й теплі періоди можуть призвести до передчасного розвитку насіння, краще сіяти квіти все ж таки навесні. Якщо насіння достатньо й воно якісне, можна закладати відразу на відкриті ділянки. Якщо ж його зовсім мало, бажано застосовувати розсадний метод.

⌂ Сорт Лєбєдіноє озєро

Тривалість розвитку рослини залежить від температури повітря. Якщо вона утримується на рівні 15–20 градусів тепла, айстри сходять на 5–7 день, за температури +10оС — на 10–14. Висадити розсаду у відкритий ґрунт бажано до 1 травня, доки він ще досить вологий. Адже в другій декаді травня вологи вже зазвичай мало.

 Селекціонерка радить вибирати сорти айстр на власний розсуд. Закордонні потребують більше уваги: найважливіші для них — це агротехніка, сівозміна, засоби захисту. Натомість вітчизняні айстри менш примхливі й більш життєздатні. Проте красу та чудовий настрій дарує будь-який сорт цих гарних квітів.

 

Спеціально для СонцеСад матеріал підготувала Марина Степанюк

 

Зміст статей журналу СонцеСад 4/2021

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Петунія — бразильска красуня
З появою нових сортів і гібридів зацікавлення цією чарівною квіткою ще більше зростає в Україні (хоча родом вона з Бразилії)
Ешольція — мерехтливі метелики на клумбі
Хто ж не бажає створити на своїй ділянці квітник, що до пізньої осені радує яскравістю та свіжістю барв? Ешольція каліфорнійська — одна із найкращих однорічних де­коративних рослин, яку до того ж легко вирощувати
Cухоцвіти. Застиглі барви літа
Пе­ред тим, як дати волю фантазії в хо­лодну пору року, навесні та влітку треба докласти рук до вирощування головних складових флорис­тичних композицій. Досвід пані Валентини
Флокс садовий — невибаглива краса (журнал СонцеСад №1/2021)
Вирощування та догляд за флоксами
Астильба — тіньовитривала краса надовго (журналСонцеСад №1/2021)
Вирощування декоративного багаторічника

Рекомендовані товари!

Айстра Ельза (гольчата) за 0,3 г

У наявності

Айстра Ельза (гольчата) за 0,3 г (ЕНК-205)

12грн.
Фасування міні-упаковка
Тип айстра
Група квітучі, однорічник
Айстра Крайлен Голд (гольчата) за 0,3 г

У наявності

Айстра Крайлен Голд (гольчата) за 0,3 г (ЕНК-134)

12грн.
Фасування міні-упаковка
Тип айстра
Група квітучі, однорічник
Айстра Яблунева (піоновидна) за 0,3 г

У наявності

Айстра Яблунева (піоновидна) за 0,3 г (ЕНК-60)

10грн.
Упаковка
Фасування міні-упаковка
Тип айстра
Група квітучі, однорічник
Айстра Міледі (хризантемоподібна) за 0,3 г

У наявності

Айстра Міледі (хризантемоподібна) за 0,3 г (ЕНК-298)

12грн.
Фасування міні-упаковка
Тип айстра
Група квітучі, однорічник
Айстра Супер принц (густомахрова) за 0,3 г

У наявності

Айстра Супер принц (густомахрова) за 0,3 г (ЕНК-325)

9грн.
Фасування міні-упаковка
Тип айстра
Група квітучі, однорічник
Айстра Сива дама фіолетова за 0,3 г

У наявності

Айстра Сива дама фіолетова за 0,3 г (ЕНК-130)

10грн.
Фасування міні-упаковка
Тип айстра
Група квітучі, однорічник
Айстра Блакитний місяць за 0,3 г

У наявності

Айстра Блакитний місяць за 0,3 г (ЕНК-568)

14грн.
Фасування міні-упаковка
Тип айстра
Група квітучі, однорічник