Овочеві культури: що та як сіяти у червні-липні 2024

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
17.06.2022

Усі ми знаємо, що звичайна дачна ділянка не відрізняється великою площею, тому у гарної господині кожен клаптик родючої землі використовується практично та раціонально. Беручи до уваги цей факт, справжні садоводи-городники намагаються за сезон з однієї грядки зібрати урожай декількох овочевих культур.

У кінці травня на початку червня, після збору ранніх овочів, звільняється достатньо місця. Залишати ґрунт порожнім — не у звичаї добрих господарів. Якраз на таких ділянках варто спробувати до осені виростити ще один урожай. І хибною є думка, що часу для його дозрівання недостатньо. Головне — підійти до справи виважено та обрати стійкі до холоду пізні сорти культур. В результаті навіть пізньої осені на вашому столі будуть свіжі та достиглі овочі.

 

Підготовчий етап

Щоб другий врожай овочів був щедрим, перед посадкою рослин обов'язково потрібно підготувати площу.

Господарям потрібно:
• повністю зібрати попередній урожай та очистити ґрунт від зілля та бур’янів;

• розпушити ґрунт спеціальним знаряддям;

• зволожити землю (полити невеликою кількістю води, щоб ґрунт став мокрим, потім полити рештою — так волога краще і глибше проникне у землю);

• при потребі обробіть площу спеціальними засобами (для попередження шкідників, удобрення, стимуляції росту культур і т. і.).

Сіяти рослини за допомогою насіння краще в теплу, але не дуже сонячну пору дня. У спеку ґрунт буде сухішим, а вода швидко випарується. Якщо планується висаджувати овочі у другій половині червня, то краще вибирати середньостиглі та скоростиглі сорти. Вони встигнуть дозріти до кінця сезону.

Зазвичай виробник вказує таку інформацію на упаковці із насінням. Існує досить широкий перелік культур, які дадуть добрий урожай, навіть якщо їх посадити на початку літа. Місячний посівний календар допоможе з визначенням сприятливих дат для висадки розсади (чи насіння) у ґрунт.

 

Морква, буряк та ріпа

У червні та на початку липня на городі можна ще висаджувати ці овочі. Для моркви, буряків та ріпи головне — не час посадки, а стан ґрунту та догляд. Урожай коренеплодів, який ви висадите на початку літа, краще зберігатиметься взимку. Перші сходи з'являться вже через два тижні і після швидко зростатимуть за умови постійного догляду.

 

Кабачки, гарбуз та огірки

На початку літа можна сміливо почати висаджувати кабачки, патисони, гарбузи та огірки. Краще для цього підійде розсада. Ці культури дуже люблять світло та тепло, тому для них потрібно вибирати сонячне місце (але прямих променів все ж варто уникати).

 

Бобові

Квасолю стручкову та спаржеву спокійно висаджують у перший місяць літа. Але варто пам'ятати, що усі бобові — теплолюбні культури і при похолоданні їхній ріст сповільниться, або ж зовсім припиниться перестане рости. Термін вегетації рослини становить 3-3,5 місяці, тому червень — крайній місяць для посадки бобових. Справа в тому, що найчастіше наприкінці серпня та у вересні настають несприятливі погодні умови для дозрівання бобових.

 

Картопля

Зазвичай другий урожай картоплі та топінамбуру городники садять під кінець червня у північних регіонах країни. Зазвичай це скоростиглі сорти.

 

Капуста

У червні можна спробувати висадити розсаду білокачанної капусти (Трансфер F1, Сир F1, Парел F1, Легат F1) у відкритий ґрунт. Що стосується цвітної капусти та броколі, то ці сорти також висаджуються саме розсадою. До того ж варто уважно підійти до вибору ділянки. Капуста любить знаходиться під легкою тінню.

 

Пряні трави

Якщо овочевим культурам для повного циклу дозрівання потрібно 2-3 місяці, то пряні трави з’являться на вашому столі значно швидше. Уже за місяць-два можна буде готувати смачні та запашні салати з додаванням петрушки, кропу, шпинату, базиліку, а до зеленого борщу додати яскравий та ароматний щавель.

Слід зважати на особливості кожної з рослин:

кріп можна висівати аж до половини липня у нейтральний, добре підживлений ґрунт;

• щодо петрушки — то її висівають способом конвеєра (кожних 3-4 тижні) аж до серпня, щоб завжди під рукою була свіжа зелень прямо з грядки;

базилік сіють аж до середини липня, він любить тепло, а коли цвіте, потребує меншого поливу і хорошої підживки;

шпинат та більшість видів салату можна висівати тричі за сезон з інтервалом у 25-35 днів, таким чином ви забезпечите усю родину постійним поповненням вітамінного комплексу.

Особливої уваги заслуговує редиска. Період дозрівання культури — менше місяця. Тому урожай також можна отримати тричі (або навіть і чотири) за сезон. Культура не боїться холоду і витримує навіть заморозки до -3ºС. Важливо не забувати проріджувати сходи, щоб уникнути стрілкування. Сіяти редиску краще на грядці, де попередньо росла цибуля чи салат. Цікавим є той факт, що у різного роду салати додавати можна як сам коренеплід, так і його листя.

 

Декілька важливих порад від 

Варто пам’ятати, що для хорошого урожаю (особливо другого) важливим є не тільки підготовка ґрунту.

Є ще декілька важливих нюансів, на які потрібно обов’язково звертати увагу:

1. Перед прямим розміщенням рослин на грядках згадайте, що росло на них раніше. Варто бути уважними і дотримуватися правил сусідства. Якщо у культур загальні шкідники та захворювання, то повторно садити їх на одному місці не варто.

2. Важливим є систематичне підживлення культури. У спеціалізованих магазинах можна замовити якісні препарати для будь-якого виду рослин. Вносити підживку слід чітко за інструкцією, дотримуючись пропорцій і інтервалів.

3. Якщо літо видалось жарке та сухе — потрібне додаткове зволоження (полив ґрунту). Але треба пам’ятати, що культури по-різному реагують на вологу. Цибуля, наприклад, від надмірного поливу почне гнити, капуста, навпаки, полюбляє воду.

 

Боротьба з хворобами та шкідниками — запорука щедрого врожаю

Попелиця, тля, фітофтора можуть знищити надію на гарний кінцевий результат. Використовуйте як народні методи боротьби з такими проблемами, так і науково перевірені.

Якщо використовувати якісне насіння (розсаду), та дотримуватись основних правил догляду за культурами, то гарний урожай гарантовано. Смачними свіжими овочами можна буде насолоджуватися до пізньої осені.

Купити якісне насіння овочевих культур

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Розсада у касетах — вигідно і зручно
Переваги та особливості вирощування розсади в касетах
Сіємо зелень восени
Деякі овочеві культури можна сіяти восени, під зиму. Тоді свіжа зелень, стійка до хвороб і шкідників, з'явиться на вашому столі на 10–15 днів раніше
Схованка для овочів
Важливо не лише виростити щедрі запаси овочів, а й успішно їх зберегти до нового врожаю. Як саме? Поради фахівця
Органічне вирощування овочів — сімейна справа (журнал СонцеСад №4/2020)
Досвід сім'ї Марченко
Як правильно поводитися з насінням для посіву
Як правильно поводитися із посівним матеріалом, розповідає науковець Інституту овочівництва і баштанництва НААН України Євген Духін
Як побороти хвороби пасльонових
Хвороби пасльонових та боротьба з ними
Сусідство овочів
Взаємний вплив рослин під час сумісного вирощування
Поспішайте не кваплячись (журнал СонцеСад №4/2020)
Коли висаджувати розсаду у відкритий ґрунт
Як виростити розсаду в кімнатних умовах
Секрети вирощування розсади в кімнатних умовах

Рекомендовані товари!

Буряк столовий Борщовий

У наявності

Буряк столовий Борщовий (ЕБР-9)

9грн.
Термін дозрівання ранній
Форма плоду округла
Фасування міні-упаковка
Вид буряк
Упаковка 20 г, 3 г
Буряк столовий Карілон

У наявності

Буряк столовий Карілон (ЕБР-32)

12грн.
Термін дозрівання ранній
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Вид буряк
Упаковка за 10 г, за 3 г
Гарбуз Лікувальний за 3 г

У наявності

Гарбуз Лікувальний за 3 г (ЕГР-39)

10грн.
Термін дозрівання ранній
Форма плоду округла
Фасування міні-упаковка
Вид гарбуз
Кабачок Ролик

У наявності

Кабачок Ролик (ЕКЧ-26)

9грн.
Термін дозрівання ультраранній
Форма плоду овальна
Фасування міні-упаковка
Вид кабачок
Упаковка за 15 г, за 3 г
Морква Оленка

У наявності

Морква Оленка (ЕМР-2)

9грн.
Форма плоду конусоподібна
Фасування міні-упаковка
Вид морква
Упаковка за 2 г, за 20 г
Термін дозрівання ранній
Морква Лагуна F1 за 0,25 г

У наявності

Морква Лагуна F1 за 0,25 г (ЕМР-17В)

28грн.
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка
Вид морква
Термін дозрівання ультраранній
Ріпа Снігова куля за 0,5 г

У наявності

Ріпа Снігова куля за 0,5 г (ЕРП-3)

9грн.
Вид ріпа
Упаковка
Термін дозрівання ранній
Форма плоду округла
Фасування міні-упаковка
Огірок Окрошечка F1 за 10 нас.

У наявності

Огірок Окрошечка F1 за 10 нас. (ЕОГ-271)

39грн.
Термін дозрівання ультраранній
Форма плоду овальна
Фасування міні-упаковка
Огірок Герман F1 за 10 нас.

У наявності

Огірок Герман F1 за 10 нас. (ЕОГ-265)

48грн.
Термін дозрівання ультраранній
Форма плоду корнішон
Фасування міні-упаковка
Вид
Упаковка
Огірок Настя-на-щастя F1 за 10 нас.

У наявності

Огірок Настя-на-щастя F1 за 10 нас. (ЕОГ-294)

28грн.
Термін дозрівання ультраранній
Форма плоду циліндрична
Фасування міні-упаковка