Городній женьшень проти «корони»? Спробуйте! (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

 

У минулому сторіччі в Україні намагалися акліматизувати далекосхідний женьшень і навіть створили власний сорт — Український-2. Але згодом він поступився іншим. Зокрема — індійському, то ж поговоримо про цілющі властивості культури та секрети фахівця, які полегшать догляд за коренем життя і поліпшать його якість.

⌂ Ігорь Бялковський

 

Вживайте для здоров’я!

Родина овочівника із 25-річним стажем Ігоря Бялковського на власному досвіді пересвідчилася в ефективності індійського женьшеню для профілактики ГРВІ та навіть коронавірусної інфекції!

— Хто вживає женьшень для профілактики, той практично захищений від «корони», — ділиться фермер.

Дуже корисний женьшень для тих, хто одужує після інсульту. Також він нормалізує тиск. За допомогою цілющого кореня можна поліпшити й навіть відновити зір та пам’ять. Женьшень стане в пригоді чоловікам — для відновлення потенції, кажуть медики, досить двох місяців лікування.

Із приблизно 60 грамів сирого кореня роблять настоянку на спирту, яку вживають при цукровому діабеті. Курс лікування — по 15 крапель тричі на день протягом місяця. Але заздалегідь порадьтеся з лікарем, адже йдеться про сильнодіючі ліки. У 2018 році настоянку зареєстровано як лікарський препарат.

 

⌂ Із сирого кореня роблять настоянку на спирту

 

Практичні ноу-хау

Індійський женьшень особливий тим, що за рік може наростити корінь до 10— 12 см, не втрачаючи цілющих властивостей, як зазначає Ігор Бялковський. Саме такий результат він отримав цьогоріч. Натомість інші види стають високоврожайними аж за чотири або п’ять років.

— Женьшень не вибагливий, але його треба правильно вирощувати, — каже фермер. — Культура любить тепло. Окрім того, дуже вимоглива до режиму зволоження і не витримує пересихання ґрунту.

Щоб досягти оптимального режиму зволоження, Ігор Бялковський багато експериментував із мульчуванням ґрунту.

— Для мульчування найкраще використовувати траву та листя, особливо лісове. Але не хвою! Хвоя лише зашкодить, — застерігає овочівник. — Не рекомендую солому, бо вона містить залишки пестицидів та отрутохімікатів, а це неприпустимо, адже йдеться про вирощування лікарської рослини.

Багато років тому Ігор Бялковський розробив власне ноу-хау: перед висаджуванням женьшеню він засіває ділянку житом, яке згодом і відіграє роль своєрідної мульчі. Результат відмінний: майже зникають шкідники та бур’яни (тому отрутохімікати не потрібні!), а культурні рослини отримують добре структурований ґрунт, що не покривається кіркою після поливання чи дощів, словом, пухкий та поживний.

⌂ Наразі в Україні великий попит на насіння рослини

Суттєва особливість рослини ще й у тому, що її насіння потребує тривалої передпосівної обробки. Але цікаво, що цього року на городі Ігоря Бялковського самосівом зійшло не зібране торік насіння. Природа успішно впоралася з підготовкою зернин до сівби й забезпечила життєздатні сходи женьшеню.

Наразі в Україні великий попит на насіння рослини, як наголошує фермер. Здебільшого його сіють дрібні виробники для виготовлення чаїв, які особливо актуальні тепер, у часи пандемії.

— Поки великі фармацевтичні корпорації країни байдужі до такого цінного вітчизняного продукту, — стверджує Ігор Бялковський, — самі мусимо дбати про своє здоров’я, вирощуючи женьшень на присадибних ділянках та городах.

 

Спеціально для СонцеСад матеріал підготувала Оксана Богдан 

 

Зміст статей журналу СонцеСад 4/2021

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Свіжі прянощі — найкорисніші й найароматніші
Як виростити прянощі на грядці та підвіконні
Женьшень — корінь життя
Корисні властивості кореня женьшеню. Розповідає Ігор Бялковський.
Спеції. І смакують, і лікують
Кожна зі спецій не лише надає особливого смаку і аромату стравам, а і має особливі властивості, що сприяють оздоровленню

Рекомендовані товари!