Проста технологія вирощування дині

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

⌂ Фото: Оксана ПОПИК із Херсонщини, яка має 12-річний досвід вирощування баштанних культур

Диня — баштанна культура, яка серед фермерів Півдня України також популярна, як і кавун. Підтвердження цього — господарство Оксани ПОПИК із Херсонщини, яка має 12-річний досвід вирощування баштанних культур. Про сорти дині та особливості догляду за цією культурою фермерка може розповісти чимало цікавого.

 

Популярні сорти дині Оксани Попик

Щоб нарешті знайти ідеальний сорт дині, варто експериментувати й випробовувати новинки, вважає Оксана Попик. Тому впродовж дванадцяти років, відколи вирощує дині, сорти постійно оновлює. Завдяки таким експериментам не лише оцінила сорт на практиці, а й визначила, який на нього попит на ринку. Оксана Попик почала вирощувати сорт дині Амал на невеликій ділянці. Площі цієї культури поступово розширювали, невдовзі збільшили й сортове різноманіття. Нині вирощують п’ять сортів дині, серед яких і традиційні, і доволі екзотичні для українського споживача.
Амал — сорт, випробуваний роками. Розширили асортимент сортом Мазин F1, згодом захопилися динями Ефіопка. А цьогоріч поповнили наш баштан насадженнями екзотичних сортів, які лише випробовуємо. Адже вітчизняний покупець поки що віддає перевагу сортам традиційним, а до оригінальних лише приглядається.

⌂ Фото: Солодка і смачна Ефіопка

Свою продукцію реалізуємо переважно в приморських регіонах. І помічаємо, що для щоденного споживання відпочивальники зазвичай вибирають традиційні сорти. Але як сувенір додому прагнуть привезти екзотичну південну диню, — каже Оксана Попик.
Кожен сорт, який вирощує фермерка, має неповторний смак, чудовий аромат і соковиту консистенцію. «Скільки динь — стільки смаків», — підсумовує фермерка.

⌂ Фото: Для розширення асортименту — сорт Мазин F1

Амал. Сорт із великими продовгастими плодами. Шкірка цупка, гладенька, жовтувата. Усередині жовта, соковита, з насиченим ароматом. Смак дині цього сорту ніжний та солодкий.

Ефіопка. Плоди круглі та ребристі, жовтого кольору. Консистенція м’якуша щільна. На смак дуже солодкий. Цей сорт нині популярний на Херсонщині. Такі дині легко транспортувати.

• Мазин F1. Плоди правильної овальної форми. М’якуш білого кольору, ніжний, соковитий, солодкий, ароматний, дуже цукристий. Плоди мають високий попит. Перевозять їх лише в коробках чи ящиках, оскільки шкірка динь цього сорту дуже ніжна.

— Загалом диня — культура не надто примхлива. Тому, щоб зібрати щедрий урожай, вчасно проводимо обробку насаджень засобами захисту рослин та забезпечуємо достатнє поливання. Нині для дині найнебезпечніший шкідник — динна муха, яка почала атакувати південноукраїнські баштани кілька років тому. Щоб позбутися її, кілька разів на сезон обробляємо насадження, — рекомендує Оксана Попик. — Також регулярно поливаємо дині. Фермери із Херсонщини практикують крапельне зрошення, що забезпечує постійний оптимальний рівень вологи. Натомість, чи є потреба підживлення добривом і яким, агроном визначає сам. Однак вирощуванню дині дуже сприяють певні умови.

 

Як і де садити диню

Диню вирощують на всіх ґрунтах, які мають добру аерацію. Найпридатніші — ґрунти зв’язанопіщаного та супіщаного гранулометричного складу, що добре прогріваються, аеровані та водопроникні. Набагато важче вирощувати цю культуру на глинистих і надмірно зволожених ділянках із близьким заляганням ґрунтових вод.

— Найкращі попередники для дині — озима пшениця, багаторічні бобові трави, арахіс, томати, ранні картопля і капуста та інші овочеві культури, крім представників родини гарбузових, — зауважує Оксана Попик. — Готуючи ґрунт для висівання (чи висаджування) дині, насамперед збагачуємо землю повітрям, зберігаємо всі поживні речовини та знищуємо бур’яни. Відразу після збирання врожаю попередника лущимо стерню (ґрунт) дисковими лущильниками. Коли внесли добрива, проводимо зяблеву оранку на глибину не менше 25 см. Навесні боронуємо та культивуємо ділянку, прокладаємо систему краплинного зрошення, щоб напередодні висаджування розсади полити ділянку.

 

Як отримати ранній урожай дині

— За роки роботи ми вже спрактикували: щоб отримати ранню диню Амал, у квітні висіваємо насіння в касети, а наприкінці травня пересаджуємо рослини в ґрунт під мульчу, — ділиться досвідом Оксана Попик. — Відразу ж можна підживити корені та листя препаратами на власний смак. Ми використовуємо різні формули: Mастер 13:40:13 (25 г/10 л), Козир (30 мл/10 л). Висівайте насіння дині в горщечки або касети тоді, коли розсада має 20–25, але не більше 30 діб. Її вік визначають не від сівби, а від сходів, — наголошує Оксана Попик.

Як і всі гарбузові, диня погано приживається після пересаджування, тому її розсаду найкраще вирощувати без пікірування у торф’яних горщечках діаметром 8–10 см або касетах із чарунками майже однакового об’єму (68×68×78, 65×65×65 мм).

Ємності наповнюють готовими торф’яними субстратами, що реалізують через торговельну мережу, або приготовленою власноруч ґрунтовою сумішшю такого складу: 5 частин дернового ґрунту, 4 частини перегною та 1 частина піску, або 2 частини перегною, 2 частини торфу та 1 частина дернового ґрунту. На 1 т суміші — 1,5–2 кг калійної солі, 2–3 кг аміачної селітри та 10–12 кг суперфосфату. Горщечки (касети) наповнюють на 2/3 об’єму, а потім підсипають ґрунтову суміш двічі чи тричі впродовж росту рослин, щоб стимулювати утворення додаткових коренів та запобігти витягуванню розсади й ураженню її чорною ніжкою.

Насіння висівають на глибину 2–4 см і поливають теплою водою. Температуру повітря в теплиці підтримують на рівні +28–30 ºС, а коли вже є сходи, то на три або чотири доби знижують до +16–18 ºС. У сонячні дні підвищують до 25–30 ºС, а у хмарні — утримують на рівні +20-22 ºС. Уночі в теплиці підтримують температуру +16–18 ºС. Оптимальна відносна вологість повітря — 60–70%.

 

Достиглі смачнющі плоди дині

Від зав’язування до достигання плодів минає 20–30 днів. До речі, під час розвитку та достигання плодів рослини споживають вологу не в однаковій кількості. Зважте на це під час поливання. Найбільшої кількості вологи потребують у період інтенсивного росту вегетативних і генеративних органів. Дефіцит води тоді призводить до зниження врожайності. Із закінченням періоду формування плодів рослина споживає дедалі менше вологи.
Скоригувати час достигання плодів можна, висаджуючи в ґрунт розсаду того самого сорту в різні періоди.

⌂ Фото: Достиглі смачнющі плоди

— Після висівання розсада росте близько місяця. Якщо в ґрунт її висадити на початку травня, урожай зберемо в середині липня. Щоб мати продукцію середнього терміну достигання, ті самі сорти висаджуємо пізніше. Сорт Ефіопка дає пізній урожай. Щоправда, травень і червень останніх двох років на Херсонщині були не надто теплими. А загалом для дині важливі сприятливі погодні умови. Головне — виростити розлогий кущ. Тоді й плоди будуть розкішні, — розповідає фермерка.

Спеціально для СонцеСад матеріал підготувала Марина Степанюк

 

Купити насіння найкращих сортів дині

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Корисні кавун та диня: як використовувати
Народи Сходу кажуть: «Диня робить волосся блискучим, очі – молодими, бажання – сильними, можливості – необмеженими, жінок – прекрасними, а чоловіків – бажаними». Поради дієтолога відносно вживання дині та кавунів
Екзотичні блюда: рецепти з дині
Спробуйте приготувати такі шедеври з дині

Рекомендовані товари!

Диня Ананас за 2 г

У наявності

Диня Ананас за 2 г (ЕДН-9)

12грн.
Термін дозрівання середній
Форма плоду овальна
Фасування міні-упаковка
Вид диня
Упаковка
Диня Колгоспниця

У наявності

Диня Колгоспниця (ЕДН-4)

10грн.
Термін дозрівання середній
Форма плоду овальна
Фасування міні-упаковка
Вид диня
Упаковка за 10 г, за 2 г
Диня Канталуп Шаренте за 0,7 г

У наявності

Диня Канталуп Шаренте за 0,7 г (ЕДН-27)

16грн.
Термін дозрівання ультраранній
Форма плоду округла
Фасування міні-упаковка
Вид диня
Диня Бланко F1 за 0,3 г

У наявності

Диня Бланко F1 за 0,3 г (ЕДН-23)

12грн.
Термін дозрівання ранній
Форма плоду овальна
Фасування міні-упаковка
Вид диня
Упаковка
Диня Хані Д’ю (Медова Роса) за 10 нас.

У наявності

Диня Хані Д’ю (Медова Роса) за 10 нас. (ЕДН-20)

16грн.
Термін дозрівання ультраранній
Форма плоду округла
Фасування міні-упаковка
Вид диня
Упаковка
Диня Арагон F1 за 0,5 г

У наявності

Диня Арагон F1 за 0,5 г (ЕДН-21)

10грн.
Термін дозрівання ранній
Форма плоду овальна
Фасування міні-упаковка
Вид диня
Диня Насолода за 2 г

У наявності

Диня Насолода за 2 г (ЕДН-32)

12грн.
Термін дозрівання ранній
Форма плоду овальна
Фасування міні-упаковка
Вид диня