Звіробій у саду (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

Здавалося б, ми все знаємо про звіробій: його корисні властивості відомі ще нашим пращурам. Збираємо лікарську рослину на полях та узліссях, але на своїх садових ділянках вирощуємо нечасто.

 

Проста агротехніка

Насправді ця культура зовсім не вибаглива. Хоча звіробій позитивно реагує на підживлення, вирощуючи його для оздоровлення, краще уникати надмірного застосування міндобрив. Щодо ґрунту культура не примхлива: перед її висіванням досить просто розпушити землю. Насіння звіробою висівають у ґрунт на глибину близько одного сантиметра. Щоб рослина добре розвивалася, треба регулярно розпушувати міжряддя та виполювати бур’яни.

Приблизно наприкінці червня, коли кущик підросте й зацвіте, можна зрізати верхівки квітучих стебел завдовжки 15–30 см разом із листям. На невеличкій ділянці це зручно робити вручну за допомогою садових ножиць. Через два місяці, майже на початку осені, рослина знову підростає і квітне, що дає змогу отримати за один сезон два врожаї. Не виривайте звіробій із корінням! Це призводить до швидкого виснаження природних ресурсів і втрати цінної рослини.

Зібрану траву зв’язують у пучки й підвішують для просушування на горищах або розстилають тонким шаром на паперово-трав’яній підстилці й сушать у добре провітрюваному приміщенні. Якщо використовуєте теплові сушарки, температура не має перевищувати 40°С. Правильно засушені квіти зберігають яскраво-жовте забарвлення, стебла й листя — блідо-зелене. Висушений звіробій зберігається приблизно чотири роки.

⌂ Правильно засушені квіти зберігають яскраво-жовте забарвлення

 

Цілюща сила звіробою

Цю лікарську траву широко застосовують у народній медицині, недарма її називають травою від 100 хвороб. Її використовують при шлунково-кишкових захворюваннях, печінки, кашлі, як природний антидепресант, при зміні погоди, втомі, у стоматологічній практиці для змазування і полоскання ясен, виробляють мазі і присипки для свіжих та інфікованих ран.

Чай із звіробою для відновлення імунітету та лікування застуди на початковій стадії готуємо так: у чайник для заварювання кладемо чайну ложку трави й заливаємо 250 мл окропу. За бажанням додають меду, квітів липи, жменю суниць або малини.

Неординарний продукт із рослини — звіробійна олія. Квітки настоюють на олії оливи, персика, мигдалю або зизифусу в пропорції 1:2 протягом трьох тижнів. Готовий продукт використовують для компресів.

 

Зміст статей журналу СонцеСад 4/2021

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Свіжі прянощі — найкорисніші й найароматніші
Як виростити прянощі на грядці та підвіконні
Женьшень — корінь життя
Корисні властивості кореня женьшеню. Розповідає Ігор Бялковський.
Спеції. І смакують, і лікують
Кожна зі спецій не лише надає особливого смаку і аромату стравам, а і має особливі властивості, що сприяють оздоровленню

Рекомендовані товари!