Що заважає троянді бути королевою (журнал СонцеСад №2/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
05.05.2021

Звання королеви серед квітів троянда відвоювала назавжди. Але утримувати цей титул без вашої турботи й допомоги їй дуже непросто. Що треба робити, аби ваша троянда не втратила корону й красу? Секретами догляду за розарієм ділиться Тетяна Бубон, яка займається садівництвом понад 20 років.

Чому троянди не цвітуть?

Це зумовлено багатьма причинами.

  1. Місце в саду. Королева потребує сонця. Навіть у напівтіні троянди отримують дуже мало світла, тому й погано цвітуть. Стимулювати цвітіння можна за допомогою внесення комплексних добрив із високим вмістом фосфору та калію.

    ⌂ Листя на зиму не обриваю: черешок захищаєбруньку від морозів
  2. Неправильне обрізування. Троянда потребує регулярного обрізування, яке також забезпечить гарне цвітіння. Після першої хвилі квітування обов’язково зрізайте всі квіти. По-перше, це стимулює бруньку до повторного цвітіння. По-друге, на залишених зів’ялих квітках можуть з’явиться хвороби. Також обов’язково видаляйте ушкоджені дощами бутони, інакше на них розвиватимуться гнилі.

    ⌂ Обрізатиму у цьому місці, оскільки вище утворилося, у якому розвиватиметься інфекція

  3. Дефіцит поживних речовин. Щоб стимулювати другу хвилю цвітіння троянд, внесіть добрива повторно: приблизно наприкінці травня – на початку червня. Саме в цей період відбувається закладання на бутонізацію для повторного цвітіння. Можна вносити добрива як під корінь, так і по листку. Найкраще використовувати спеціальні добрива для троянд, у яких дуже добре збалансовано мікроелементи, потрібні для бутонізації та росту.
  4. Ослаблення імунітету. У період другої хвилі цвітіння троянд починають розвиватися грибкові захворювання. Адже тоді стає тепліше й вологіше, імунна система рослин слабшає. Тому рекомендовано обробляти їх баковими сумішами (фунгіцид + інсектицид + добриво), які слід вносити по листку.

    ⌂ Троянди-шраби шляхом обрізки можна формувати як кущові або напівплетисті

  5. Твердий трон. Не забувайте, що троянда – королева, якій треба м’яко стелити. Тому прополюйте (якщо не подбали про мульчу). Та навіть якщо бур’янів нема, розпушуйте ґрунт навколо рослин. Троянди на це дуже добре реагують.

Які хвороби небезпечні?

Також важливо вчасно подбати про те, щоб рослини не хворіли, адже де здоров’я, там і краса. Першу обробку проти хвороб починають уже на початку травня. Саме тоді стартують деякі захворювання, наприклад, борошниста роса.

⌂ Грибкові хвороби троянди

Відео «Хвороби та шкідники троянд. Засоби захисту». Розповідає Тетяна БУБОН, садівник-любитель з 20-літнім досвідом:

Це відео можете подивитися на YouTube-СонцеСад у гарній якості! Тисніть на відео!
Підпишіться на наш YouTube-СонцеСад! Будьте у курсі наших відео-новин!

Кому – краса, а кому й мішень

Не сумнівайтеся в тому, що ваша королева має чимало ворогів, про яких треба знати та озброїтися ефективними засобами боротьби. Обробку троянд проти шкідників слід починати набагато раніше, ніж проти хвороб. Уперше тоді, коли починає розвиватися брунька, тобто в середині – другій половині квітня. Друга обробка – у травні, третя може бути вже в червні. Однак перед обприскуванням насамперед зважте на реальну потребу в цьому, тобто є шкідники чи нема.

⌂ Попелиця на троянді

Відео: «Шкідники та хвороби ТРОЯНД. Засоби захисту».

Розповідає Василь БОНДАРЧУК, представник компанії «Бадваси».

 

Якщо вже воювати, то воювати

Найкраще обробляти баковими сумішами весь квітник, а не тільки троянди, якщо їх використовують у композиціях. По-перше, це дуже зручно, бо економите час. По-друге, одним пострілом вб’єте всіх зайців, тобто позбудетеся хвороб і шкідників на всіх рослинах. Бо якщо десь залишаться збудники хвороб чи шкідники, то вони згодом приповзуть на ваші троянди. І вам знову доведеться все розпочинати з нуля.

Квітам також шкодить стрес

Рослини погано реагують на стрес, зокрема на складні погодні умови: сильні морози, надмірну спеку, затяжні дощі чи потужні зливи, град, який нищить листя і квітконоси. Якщо ваші троянди зазнали таких стресів, підтримайте їх препаратами, які містять цитокініни, гібереліни, стимулятори імунної системи: Ізобіон, Кендалл, Мегафол, MC Крім. А потім турботливо доглядайте за трояндами, приділивши їм більше уваги. Це допоможе рослинам швидше вийти зі стресу. І вони віддячать вам пишним і тривалим цвітінням. Справжні королеви щедрі на приємні подарунки.

Купити троянди тут

Купити засоби захисту тут

Читайте ще:
5 порад по вирощуванню троянд та правильного зберігання взимку
Сучасна класифікація троянд
Троянди в горщику

 

LinkedIn
WhatsApp
Telegram