Лаванда — витончена гостя з Провансу (журнал СонцеСад №2/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
29.09.2021

⌂ Фото: Марія Шевчук

Марія Шевчук, яка мешкає в с. Кожухівці на Київщині, має хист до рослин: любить їх, шанує, навіть розмовляє з ними. Тож не дивно, що її господарство починалося зі ста ароматних блакитно-фіолетових кущиків, а тепер це вже поле, що нараховує 15 тисяч квітучих кущів різних відтінків. У садибі пані Марії росте лаванда різноманітних відтінків. Окрім традиційного синьо-фіолетового, є квіточки білого та ніжно-рожевого забарвлення. Хоча загалом усі сорти цієї рослини походять від двох видів: англійської, вузьколистої або звичайної лаванди (Lavandula angustifolia) та французької, широколистої або стехадської (Lavandula stoechas).

Лаванда — це пряна трав’яниста рослина, напівкущ або кущ родини Lamiaceae. Цінний медонос і лікарська рослина. Через тонкий аромат цієї квітки римляни додавали її у свої ванни для свіжості та пахучості. Так вона й отримала назву: з латинської «lava» — «мити». Примітно, що в лаванді пахне все: стебла, листя, квіти.

Поширена здебільшого в регіонах Середземномор’я. Усім принаймні з фото знайомі мрійливі пейзажі квітучих лавандових полів Провансу. Ця рослина — джерело цінної ефірної олії, седативний засіб, антисептик та пряність (високо цінують у кулінарії за гіркувато-терпкий присмак). Почесне місце лаванда посідає і в ландшафтному дизайні.

⌂ Почесне місце лаванда посідає і в ландшафтному дизайні. На фото: Лаванда Альба

Пані Марія залюбки поділилася своїми секретами вирощування лаванди. Отже, щоб виростити об’ємний кущ, дотримуйтеся таких правил:

- висаджуйте лаванду на добре освітлених ділянках у пухкий некислий супіщаний чи суглинний ґрунт;

- уникайте застоювання води в ґрунті;

- після цвітіння зелень лаванди підстрижіть на 2–3 см, але не оголюйте гілочки до здерев’янілої частини;

- доросла рослина не любить пересаджування; якщо в цьому є потреба, збережіть грудку землі довкола кореневої системи й робіть цю процедуру лише навесні.

Лаванда — відмінний вибір для середземноморського або пейзажного саду. Вона досить невибаглива, добре піддається формуванню. З неї вирощують солітери округлої форми та живі бордюри. Чудово підійде для одиничних насаджень, а в групових ладнає не з усіма представниками зеленого світу. Шавлія і котівник стануть її відмінними супутниками. Навесні до них варто додати нарциси й конвалії, влітку — мірабіліс і запашний горошок.

Розмір

Кущ лаванди виростає до 60–100 см заввишки. Розростаючись, утворює кулясту крону завширшки до метра.

Тривалість життя

До 20 років.

Цвітіння

Квіточки лаванди невеличкі, зібрані в колоски. Їхнє забарвлення може бути від білого до насиченого яскраво-фіолетового. Час цвітіння лаванди — з червня і до кінця серпня.

Морозостійкість

Здатна витримувати морози до -25°С.

Відео «Лаванда — ароматна донька гір»


Розповідає Ольга КОРАБЛЬОВА, старший науковий співробітник відділу культурної флори Національного ботанічного саду ім.М.М.Гришка НАН України, кандидат сільськогосподарських наук

Підпишіться на наш YouTube-СонцеСад! Будьте у курсі наших відео-новин!

 

Купити саджанці лаванди тут

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Верес — різнокольоровий ароматний красень
Численні сорти вересу дуже відрізняються забарвленням листків і квітів, але всі — ароматні. Правила посадки та догляду за цим вічнозеленим чагарником
Сантоліна — пухнаста окраса клумби
Вирощування та догляд за невибагливою сантоліною
Дивовижна юка: особливості рослини
Знайомимося з надзвичайно красивою і оригінальною юкою

Рекомендовані товари!