Як виростити ідеальні іриси та вберегти від морозів і відлиг

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
11.01.2022

Юрій Буйдін, завідувач відділу квітниково-декоративних рослин Національного ботанічного саду імені М. Гришка кандидат біологічних наук

Іриси, або ж півники, як зазвичай називають в Україні ці квіти, ваблять різнобарв’ям та зачаровують тонким ароматом. А різноманіття сортів дає змогу їхнім поціновувачам формувати неймовірні клумби й роками насолоджуватися цвітінням.

Щоб упорядкувати грядку з півниками, треба докласти зусиль, але результат того вартий! Як правильно доглядати насадження ірисів, розповідає завідувач відділу квітниково-декоративних рослин Національного ботанічного саду імені М. Гришка кандидат біологічних наук Юрій Буйдін.

 

Чому варто посадити іриси:

⌂ Різноманіття сортів дає змогу їхнім поціновувачам формувати неймовірні клумби й роками насолоджуватися цвітінням

 

БЕРЕЖІТЬ ІРИСИ ВЗИМКУ!

Якщо ви багато років вирощуєте традиційні півники й уперше посадили нові екзотичні культивари, зважте на те, що сорти ірисів, виведені за останні 10–15 років, восени треба ретельно вкривати. Квіти, захищені від холодів та перепаду температури взимку, без проблем перезимують. Найкраще укриття — соснова лапка, адже крізь неї добре проникає волога і рослина дихає під час зимового спокою. Водночас утворюється каркас, що взимку затримує сніг, який слугує додатковим укриттям для рослин.

Інколи використовують і повітряні прикриття, схожі на ті, якими вкривають троянди. Щоб обладнати їх, використовують залізний каркас заввишки 30–40 см. Зверху його обтягують плівкою або руберойдом. Якщо ретельно та правильно облаштуєте такі укриття, ваші квіти перезимують здоровими.

Натомість сорти, які створені понад 20 років тому, можуть зимувати без додаткового укриття.

 

ГРЯДКА ДЛЯ ІРИСІВ

Хоча півники не вибагливі, їх краще не висаджувати на кислих ґрунтах. Ідеальний ґрунт для ірисів — той, у який добре проникає волога. Щоб рослини не перебували в низині й на клумбі не застоювалася вода, облаштуйте ділянку так, аби доріжки були нижче від її рівня. За турботу квіти віддячать вам розкішним цвітінням, адже ірис — надзвичайно стійка до посухи рослина. Улітку майже не потребує додаткового поливання. Адже в природі види, з яких згодом було виведено сучасні сорти, ростуть в умовах посухи. Тому не дивно, що вони не дуже полюбляють затінок. У нашому регіоні іриси варто висаджувати на добре освітлених ділянках, на яких не тільки рясно цвістимуть, а й не піддаватимуться хворобам.

⌂ Облаштуйте ділянку з гладіолусів так, аби доріжки були нижче від її рівня

 

САДІТЬ У СПЕКУ — ОМИНЕТЕ НЕБЕЗПЕКУ

Іриси треба вчасно пересаджувати. Бажано це робити через 4–5 років. Спочатку рослини відкопують від куща й укорочують листки на три чверті. Цю роботу виконують погожої сонячної днини. Рослини викопують повністю і ділять на посадкові одиниці з одним кореневищем («віяла»). Інколи відділяють «віяло» від куща, але тоді частину куща, від якого було відкопано рослину, бажано одразу не мульчувати ґрунтом. Відокремте старі частини кореневищ, які вже квітувати не будуть, викиньте їх, а рослину залиште підсохнути на сонці кілька годин. Завдяки цьому не розвиватимуться хвороби, а ви матимете здоровий і омолоджений кущ.

Середина літа (через три–чотири тижні після цвітіння) — найкращий час для пересаджування ірисів. Саме тоді починається період активного росту і розвитку рослини, коріння якої відростає, тому півники краще приживаються.

Пересаджуючи рослини, варто дотримуватися агротехнічних умов. Найважливіше правило — садити півники не дуже густо. Тоді вони не хворітимуть і не пошкоджуватимуться. Важливо дотримуватися й оптимальної відстані між рядами, яка має становити не менше 60–70 см. Оскільки на одному місці іриси можуть рости не більше чотирьох чи п’яти років, вони розростатимуться горизонтально, і такої відстані вистачить, аби на ділянці не утворилася гущавина.

⌂ Садити півники не треба дуже густо

Такий нескладний догляд — і підбір найяскравіших культиварів ірисів щороку тішитиме око та поліпшуватиме настрій. Якщо хочете мати розкішні клумби, яскраві та неординарні, — вирощуйте півники!

 

Спеціально для СонцеСад матеріал підготувала Марина Степанюк

 

Зміст статей журналу СонцеСад №1/2022

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Іриси — діти сонця
На які підводні камені може наштовхнутися початківець у вирощуванні ірисів і як їх обійти без втрат розповідає квітникар-селекціонер Геннадій Мамченко. Агротехніка вирощування бородатих ірисів
Іриси: і чарують, і лікують, і молодість та красу дарують
Ірис - не лише барвиста окраса кожного саду, а й знаний професійний лікар від багатьох хвороб і найкращий косметолог.
Іриси: райдужний феєрверк цвітіння
Посадка та догляд за ірисами
Іриси — квіти веселки
Хочете мати фантастичну палітру кольорів у своєму квітнику? Тоді іриси саме для вас!!! Генадій Мамченко навчить правильному догляду.

Рекомендовані товари!