Маракуя на українському городі? Запросто! (журнал СонцеСад №4/2021)

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
08.12.2021

⌂ Перший урожай

На обійсті фермера, овочівника та завзятого експериментатора Володимира Матвеєва із с. Біленченківка, що на Полтавщині, поряд з осінніми гарбузами й буряками цвіте та пахне не звичний для наших широт екзот — маракуя. Як полтавцю вдалося приборкати примхливу тропічну красуню, пізнати секрети її вирощування в Україні та навіщо саджати цю заморську рослину, він розповів «СонцеСаду».

Вирощування екзотів в Україні набуває популярності. Але донедавна переважно траплялися рослини субтропіків. І ось черга дійшла до суто тропічних див. Володимир Матвеєв почав вирощувати маракую не так давно, але вже зібрав перший урожай і планує розширювати насадження екзота.

⌂ Володимир Матвеєв

 

Проростає довго, укорінюється міцно

Тим, хто вирішив вирощувати маракую, Володимир радить запастися терпінням. Від висівання насіння в теплиці до перших сходів мине два тижні. І це за умови, що температура повітря навколо горщиків буде не менше ніж 40оС. Володимир Матвеєв розмістив горнятка з насінням на поличках навколо опалювальної тепличної труби, та ще й укрив їх плівкою, створивши своєрідну теплицю в теплиці, що дало можливість підтримувати стабільно високу температуру. При 25–27 оС сходів доведеться чекати майже місяць. Пояснити це можна тим, що рослинка, випустивши паросток, перестає рости й активно утворює розгалужену кореневу систему.

Загалом коренева система маракуї — це окрема історія. Фермер дуже здивувався, коли якось копнув землю навколо дорослої рослини: увесь ґрунт був заплетений тонкими кореневими відростками. Через таку неймовірну кореневу систему маракуя не витримує навіть поверхневого прополювання та мульчування — опускає листя і в’яне.

Завдяки власній потужній «насосній станції», яка тягне з ґрунту все, що потребує тропічна ліана, маракуя також не надто вибаглива до підживлення ґрунту. Володимир, щоправда, у стадії сходів підживлює її фосфорними добривами та додає до ґрунту коров’ячого перегною в пропорції 50:50. Але навіть без удобрення рослини на чорноземах ростуть і дають урожай. Фермер дійшов висновку, що маракуя віддає перевагу важчим ґрунтам, підживленим перегноєм. Густота садіння в рядку — 60 см із такою ж шириною міжряддя.

У Матвеєва ця тропічна ліана росте у звичайній теплиці разом з огірками, які теж є ліанами за своєю природою. Тож технологія вирощування маракуї така, як й огірків. І опори застосовують для неї стандартні. У таких умовах тропічна гостя чудово прижилася.

⌂ У Матвеєва маракуя росте у звичайній теплиці разом з огірками

 

Цвіте маракуя в тата на городі

Особливо вражає фермера ця рослина під час цвітіння.

— Аромат неймовірний! До квітів злітається безліч бджіл, джмелів та ос. Навіть мухи прилітають. Маракуя в наших умовах — це довгі ліани завдовжки до 8 м. Квіти з’являються протягом трьох місяців. На нижньому пагоні вже достигають плоди, а верхні тільки випускають бутони, — ділиться фермер.

Але, як помітив Володимир, шанс визріти до повної стиглості мають лише плоди, які утворилися до 15 серпня. Вони згодом жовтіють, опадають, і їх можна споживати. Решту восени треба обережно зібрати й розкласти в ящики в прохолодному місці для достигання.

На городі фермера між буряками та капустою стоїть кілька посудин із дорослими маракуями: незважаючи на осінь та зниження температури, рослини цвітуть і дають нові зав’язі.

 

Сам собі насіннєзнавець

Розмножувати маракую не дуже складно. Вона добре приживається пагонами заміщення, як малина. Також можна розмножувати ліану живцями або зібрати власне насіння з достиглих плодів.

⌂ Розмножувати маракую не дуже складно

— У кожному плоді — від 70 до 100 насінин, — зазначає Володимир.

Насіння збирають, сушать та висаджують так, як інші овочеві ліани. Єдина відмінність: замочити в тканині й дочекатися, поки «проклюнеться», не вдасться. Отож, насіння маракуї не проростає. Лише в ґрунті, при високій температурі й помірному поливанні.

Висаджувати насіння варто рано навесні в теплиці, створивши умови, про які йшлося вище. Володимир Матвеєв саджав насіння 4 березня і отримав перші сходи після 14-го. До настання сталої високої температури надворі ліана росте в теплиці. Потім її можна розмістити на вулиці.

Рослина не лише плодоносна, а й декоративна. До фермера неодноразово зверталися покупці, які мають намір використовувати цей тропічний екзот як шпалерну декоративну культуру на веранді та подвір’ї. Її неперевершений аромат під час цвітіння теж цьому сприяє.

— Насолоджуватися екзотом можна лише в найспекотніший період дня, — наголошує співрозмовник.

Загалом, як підсумовує Володимир Матвеєв, вирощувати маракую в Україні цілком можливо й навіть прибутково. Можна продавати плоди, насіння, реалізовувати її як декоративну культуру. Не один фермер уже почав до неї приглядатися. Та й на своєму городі цікаво мати таку рослину. Якщо вам смакує екзотика й хочете її вирощувати власноруч, ласкаво просимо до клубу любителів маракуї!

 

Спеціально для СонцеСад матеріал підготувала Оксана Богдан

 

Зміст статей журналу СонцеСад 4/2021

LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Рекомендовані статті
Азиміна, хурма, зізіфус — нові плодові культури в Україні
До перспективних нових плодових рослин для Степу України належать хурма, азиміна, зизифус. Державне підприємство «Дослідне господарство «Новокаховське» Інституту рису НААН» вирощує їх саджанці
Хурма — культура, яка досить легка для вашого саду
Головне — обрати сорт, виведений на основі хурми віргінської!
Азиміна: вирощування в Україні
Азиміна — це чи не найсмачніший екзотичний плід, який можна виростити в Україні

Рекомендовані товари!